Prima pagină » Economic » Ministerul Finanțelor îi răspunde premierului Ponta: Guvernul va da bani la rectificarea bugetară pentru spitale, pensii și administrațiile publice

Ministerul Finanțelor îi răspunde premierului Ponta: Guvernul va da bani la rectificarea bugetară pentru spitale, pensii și administrațiile publice

Ministerul Finanțelor îi răspunde premierului Ponta: Guvernul va da bani la rectificarea bugetară pentru spitale, pensii și administrațiile publice
Alocarea de sume suplimentare pentru finanțarea spitalelor se va face pe fondul creșterii numărului de bolnavi în acest an față de cel estimat inițial.

Ministerul Finanțelor a anunțat luni că la rectificarea bugetară din octombrie vor fi alocate fonduri pentru finanțarea spitalelor, pentru plata pensiilor și pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități.

Precizarea a venit după ce premierul Victor Ponta a declarat duminică, la emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, că în prezent construcția bugetară nu prevede nicio resursă pentru ultimele 45 de zile ale anului la unele capitole, menționând spitalele, o parte din pensii și administrațiile publice locale, cărora nu li s-au alocat resurse pentru plata însoțitorilor persoanelor cu dizabilități.

Finanțele au precizat că alocarea de sume suplimentare la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pentru finanțarea spitalelor se va face pe fondul creșterii numărului de bolnavi în acest an față de cel estimat inițial. 

 

Luni însă, premierul Ponta și-a nuanțat afirmația, spunând că realocarea de fonduri pentru funcționarea în continuare a statului este în sumă de 1,3 miliarde lei, el criticând guvernarea PDL pentru faptul că nu a alocat resurse financiare și pentru sfârșitul acestui an.

„Am găsit bani pentru că avem venituri suplimentare și pentru că realocăm din altă parte. Cei de la PDL închideau România la 1 noiembrie”, a spus luni Victor Ponta.

„Acum Ministerul de Finanțe a strâns toate restanțele pe care – în special Ministerul Sănătății – dar vorbim de persoanele cu dizabilități, autoritățile locale care trebuie să plătească însoțitorii persoanelor cu dizabilități, CNADR, acolo unde PDL și-a tot dat contracte și a uitat să le plătească. Asigurăm funționarea statului”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Totodată, se vor da bani în plus pentru finanțarea drepturilor asistenților personali și a indemnizațiilor persoanelor cu handicap grav, ca urmare a nerealizării veniturilor proprii de către autoritățile administrației publice locale.

„Ca urmare a analizării situațiilor primite în lunile septembrie și octombrie de la autoritățile locale cu privire la numărul persoanelor cu dizabilități și a asistenților personali, a reieșit faptul că sumele alocate cu această destinație nu acoperă necesarul pentru finanțarea acestor cheltuieli până la finele anului 2012”, se spune în comunicat.

Guvernul va suplimenta sumele pentru autoritățile locale, în scopul diminuării în continuare a arieratelor înregistrate. Acesta va asigura, de asemenea, plata unor drepturi de pensii, până la sfârșitul anului, în urma revizuirii pensiilor celor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Banii care se vor aloca, proveniți din veniturile suplimentare, nu vor conduce la creșterea deficitului bugetar de 2,2% din PIB, convenit cu instituțiile financiare internaționale, precizează Ministerul Finanțelor.

Nu este prima dată când Ministerul Finanțelor vine cu precizări suplimentare după declarații publice făcute de politicieni.

Vicepreședintele PNL, Dan Radu Rușanu, a declarat, în urmă cu trei săptămâni, pentru gândul, că eșecul privatizării Oltchim ar fi putut fi evitat dacă ministrul de Finanțe, Florin Georgescu, și-ar fi asumat responsabilitatea politică în urmă cu trei luni pentru acordarea unei garanții de stat pentru combinat în valoare de 40 de milioane de euro.

„Greșeala este a Ministerului de Finanțe care a refuzat să dea o garanție a statului de 40 de milioane de euro, ceea ce ar fi asigurat continuarea activității pentru șase – șapte luni de zile, timp în care se putea pregăti o privatizare reală cu niște competitori interesați și potenți pentru această achiziție. A fost o neasumare politică a responsabilității de ministrul de Finanțe actual, care a refuzat tot timpul să dea acești bani”, a spus, pentru gândul, Dan Radu Rușanu.

La doar o zi, Ministerul Finanțelor a remis presei un comunicat în care a precizat că pentru acordarea unei garanții de stat este necesară notificarea Comisiei Europene de către Ministerul Economiei deoarece există riscul distorsionării competiției pe piața unică europeană, măsura fiind considerată și ajutor de stat.

Citește și