Ministerul Finanțelor: Mergem mai departe cu impozitarea pensiilor speciale
This browser does not support the video element.
Ministerul Finanțelor va continua în intenția de a impozita pensiile speciale, chiar dacă măsura nu a fost prevăzută în actualul pachet legislativ ce însoțește rectificarea bugetară, care a fost pus în dezbatere publică marți, a declarat ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.
„În acest sens există și două inițiative parlamentare. Vom merge mai departe”, a spus ministrul.
Anunțată anterior, nici măsura reducerii sporului de 15% pentru condiții grele și vătămătoare pe care îl primeau angajații din instituțiile de stat. Autoritățile au constatat că existau instituții unde angajații primeau acest spor pentru că aerul din București este poluat. Măsura nu ar fi afectat medicii, profesorii, polițiștii sau magistrații.
Pensiile speciale urmau să aibă, conform unor surse oficiale, un sistem de impozitare graduală, între 10 și 50%, la cuantumuri diferite. Astfel, pensiile sub 2.000 de lei nu ar fi fost impozitate, cele între 2.000 și 7.000 de lei ar fi trebuit să aibă un impozit de 10%, între 7.000 de lei și 10.000 de lei impozitul trebuia să fie de 30%, iar pentru pensiile speciale care depășesc 10.000 de lei impozitul ar fi fost de 50%. Impozitul urma să fie aplicat doar pensiilor speciale, nu și celor din contrbuții, au precizat sursele citate.
„Măsura a fost susținută în mod repetat de ministrul Teodorovici, care a spus că ar fi un act de dreptate socială, iar cei cu pensii mici nu vor fi afectați.
Măsura privește aproximativ 4.000 de persoane care au pensii speciale mai mari de 7.000 de lei.