Ministerul Fondurilor Europene va transmite Comisiei Europene documentul de programare pentru perioada 2014-2020, Acordul de Parteneriat 2014-2020, la sfârșitul lunii ianuarie 2014, potrivit calendarului aprobat în ședința de Guvern de miercuri.
Înainte de a transmite documentul, Ministerul Fondurilor Europene va supune consultării publice Acordul de Parteneriat 2014-2020.
„Regulamentele europene care reglementează viitoarea perioadă de programare au fost adoptate recent și vor deveni oficiale după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. De la acea dată, statele membre au la dispoziție un termen de patru luni pentru a transmite oficial Acordul de Parteneriat”, se arată într-un comunicat de la Ministerul Fondurilor Europene.
Autoritățile române au transmis Comisiei Europene, în data de 11 octombrie 2013, prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020, pe marginea căreia Comisia Europeană a transmis, recent, informal, o serie de comentarii.
„Autoritățile române vor discuta cu serviciile Comisiei Europene pe marginea acestor comentarii. Pentru elaborarea Acordului de Parteneriat 2014-2020, care va fi transmis serviciilor Comisiei la sfârșitul lunii ianuarie 2014, ministerele de linie urmează să transmită Ministerului Fondurilor Europene o serie de informații în cursul lunii decembrie a.c.”, se arată în comunicatul Ministerului Fondurilor Europene, care precizează că, până în momentul transmiterii Acordului de Parteneriat 2014-2020, autoritățile române vor continua dialogul informal cu serviciile Comisiei Europene.
În 25 iulie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Toedorovici, declara că Acordul de Parteneriat care urmează să fie trimis la Bruxelles în toamnă va fi „un document de bună calitate”. Teodorovici mai preciza și că Master Plan-ul pentru Transporturi urma să fie gata „în următoarele luni”.
„Comisia Europeană este foarte nemulțumită de faptul că astfel de documente ajung în presă. Eu am sugerat Comisiei Europene să putem să dăm opiniei publice toată corespondența, adică și cea în care Comisia laudă partea română, dar oficialii de la Bruxelles nu au fost de acord”, susținea ministrul Fondurilor Europene.
Teodorovici a vorbit și despre problema lipsei unui Master plan pe Transport, din cauza căreia oficialii europeni au atras atenția că exista pericolul ca întregul program cu fonduri europene pentru marile proiecte de infrastructură să fie blocat.
„Master plan-ul va fi gata în următoarele luni de zile, liniile directoare vor fi stabilite, știm ce vom finanța, se dorește un master plan care să includă întreaga parte a transporturilor din România”, declara Teodorovici.
Comisia Europeană a atenționat Guvernul, potrivit unui document oficial obținut în vară de Mediafax, că proiectul Acordului de Parteneriat transmis către Bruxelles era incoerent și fără priorități clare, solicitând ca documentul să fie refăcut „peste vară”, până în luna septembrie.
Avertismentul a fost notat de către Reprezentanța permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, care i-a atenționat mai departe pe reprezentanții Guvernului de la București că o eventuală respingere a acestui proiect de către Comisia Europeană, în urma consultărilor inter-servicii care vor avea loc, riscă să conducă la întârzieri în adoptarea viitoarelor programe operaționale și în implementarea lor chiar de la începutul anului viitor, fapt ce ar crea noi probleme în absorbția fondurilor europene.
Președintele Traian Băsescu a declarat, ulterior, că Guvernul a probat că nu a fost competent în pregătirea absorbției banilor pentru exercițiul 2014-2020 prin proiectul Acordului de Parteneriat transmis la Bruxelles, adăugând că trage un semnal de alarmă în acest sens.