„Am constatat că din 1989, față de 128.000 de tractoare, România la această dată are peste 200.000 de tractoare. Fraților, dacă le punem unul după altul și calculând lungimea, granița țării este înconjurată de patru rânduri de tractoare, care înseamnă forță pentru agricultura țării românești și capitalizare pentru fermierii români”, a spus ministrul.
Acesta a explicat că producția din zootehnie se datorează geneticii animalelor, dar și fondurilor obținute din partea Uniunii Europene. „Producția la zootehnie, ea are semnificația preocupării și pregătirii tehnologice a fermierilor români, în condițiile în care efectivele de animale au scăzut, principalele producții nu au scăzut. Am avut o stabilitate și chiar o creștere și aceasta datorită randamentelor pe cap de animal, datorită geneticii, datorită tehnologiilor, datorită suportului pe care l-a dat bugetul țării și datorită subvențiilor pe care le-am luat de la Uniunea Europeană”, a spus Petre Daea.
România a ocupat în 2018 locul al patrulea în UE la efectivele de ovine și caprine. Numărul total de bovine și efectivul matcă (vaci pentru lapte, bivolițe pentru reproducție și juninci pentru reproducție) la 1 decembrie 2018 față de 1 decembrie 2017 au scăzut cu 1,3%, respectiv cu 0,8%, ajungând la 1 decembrie 2018 la 1,984 milioane capete. Atât numărul total de ovine și caprine cât și efectivul matcă (oi, mioare și capre) au crescut cu 1,8%, respectiv cu 0,7%, ajungând la data menționată la 11,693 milioane capete, cu 39,1% mai mult față de anul 2006, arată datele Institutului Național de Statistică.