Prima pagină » Economic » Ministrul Agriculturii: Nu există niciun indiciu care să arate că din România carnea de cal ar fi plecat etichetată drept carne de vită

Ministrul Agriculturii: Nu există niciun indiciu care să arate că din România carnea de cal ar fi plecat etichetată drept carne de vită

Ministrul Agriculturii: Nu există niciun indiciu care să arate că din România carnea de cal ar fi plecat etichetată drept carne de vită
SCANDALUL a pornit după ce...

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și premierul Victor Ponta, că în urma anchetelor demarate s-a ajuns la concluzia că din România nu a fost exportată carne de cal etichetată greșit ca fiind carne de vită.

Constantin a mai explicat, de asemenea, că cele două abatoare de unde a fost livrată carnea de cal în străinătate sunt înregistrate în județele Brașov și Botoșani.

Premierul Victor Ponta a adăugat, la rândul său, că potrivit rezultatelor anchetei, firma franceză nu a încheiat niciun contract direct cu nicio companie din România.


UPDATE: „E foarte clar că firma franceză nu a avut niciun contract direct cu o firmă din România”, a ținut să sublinieze premierul.


UPDATE: Ponta le-a cerut, de asemenea, reprezentanților Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și ministrului Agriculturii, să arate „toată transparența” față de autoritățile europene și să solicite în numele României ca firmele vinovate de această situație să răspundă în mod direct.

„Din partea Guvernului României există transparență, dar și determinarea de a nu fi lăsați, doar pentru că suntem la frontiera din est a Europei, de a fi totdeauna blamați noi pentru încălcarea regulilor de către firme și societăți care se află în altă parte (…) Evident că această tendință de a arunca întotdeauna responsabilitatea cât mai departe spre eventual noi membri ai Uniunii Europene, spre țări care poate au o politică de PR mai slabă, este un lucru care mă supără”, a explicat Ponta, potrivit Mediafax.


UPDATE: „În ultimele zile toate autoritățile române cu atribuții în domeniu au mers, au verificat cele două abatoare, au verificat respectarea legalității, respectarea tuturor standardelor”, a explicat Victor Ponta.


UPDATE: „Autoritățile române au luat foarte în serios sesizările din presa internațională”, a declarat premierul Victor Ponta, prezent la aceeași conferință de presă.

„România a avut în ultimii ani o dezvoltare importantă a pieței agroalimentare. Orice situație de acest gen trebuie tratată cu toată seriozitatea”, a continuat premierul.


UPDATE: În România există 35 de abatoare autorizate pentru sacrificarea cabalinelor. Potrivit ministrului Agriculturii, cele două abatoare implicate în acest scandal sunt înregistrate în județele Botoșani și Brașov.

Abatoarele din Brașov autorizate să sacrifice cabaline sunt:

– Carmolimp SRL

– Europig SRL

Abatoarele din Botoșani autorizate să sacrifice cabaline sunt:

– Doly COM SRL

– Sagrod SRL

 -Emanuel Com SRL

Carmolimp SRL este compania deținută de familia secretarului de stat al Ministerului Agriculturii, Valentin Șoneriu. Acesta a declarat că nu a livrat niciodată materie primă pentru firmele franceze Maison Spanghero și Comigel, potrivit Ziarul Financiar.

„În tot decursul anului 2012 grupul Carmolimp nu a livrat la export carne de vită, motiv pentru care carnea de cal nu ar fi avut cum să fie greșit etichetată. De asemenea, reprezentanții Carmolimp consideră cel puțin rușinoasă încercarea Spanghero și Comigel de a da vina pe producătorii români. Dacă a plecat din România carne de cal, aceasta nu putea fi etichetată decât ca și carne de cal. Dacă procesatorul francez a confundat carnea, atunci cu siguranță era prima zi din viața sa când procesa carne”, se arată într-un comunicat al Carmolimp, producător de carne, informează Mediafax.

În primele opt luni ale anului 2012, companiile din România au exportat carne de cal cu un preț mediu de 2,2 euro pe kilogram și carne de vită cu 3,7 euro pe kilogram. De asemenea, în aceeași perioadă de timp, procesatorii au livrat în UE carne provenită de la cabaline în valoare de 8,5 milioane de euro, în creștere cu 9% față de anul 2011.

În cazul în care ritmul livrărilor primele opt luni ale lui 2012 se păstrează constant și în ultimele luni ale anului, exporturile ar putea fi estimate la circa 12 milioane de euro.


UPDATE: „Nu se confirmă niciuna dintre suspiciunile vehiculate în presă. Până la elemente noi, din acest moment considerăm chestiunea încheiată”, a mai declarat Constantin.

„Nu vom tolera transferarea în România a problemelor pe care le are astăzi un mare procesator (francez n.r.)”, a mai spus ministrul.


UPDATE: Ministrul Agriculturii a ținut să sublinieze faptul că din România nu a fost livrată în străinătate carne tocată.


UPDATE: „Una dintre societățile luate în analiză a exportat doar carne de cal. Cea de-a doua societate exportă și carne de cal și are o tradiție de 7 ani pe piață”, a declarat Daniel Constantin. El a menționat, de asemenea, că în această perioadă reprezentanții societății au efectuat exporturi în state precum Austria, Suedia, Germania, Franța și Polonia.


UPDATE: Ministrul Agriculturii a explicat că în urma controalelor realizate în ultimele 48 ore nu există niciun indiciu că care să susțină afirmația că din România carnea de cal ar fi plecat etichetată drept carne de vită.

El a subliniat, de asemenea, faptul că firma care a acuzat furnizorul român a fost implicate în scandaluri și în trecut.

„Nu există niciun indiciu care să confirme că etichetarea greșită ar fi avut loc în România, la unități sau pe teritoriul României”,a  declarat ministrul Agriculturii.


UPDATE: Autoritățile franceze au făcut referire la două abatoare din România, unul din județul Brașov, unul din județul Botoșani.


UPDATE: Polițiștii de la Investigarea Fraudelor fac cercetări prealabile pentru a stabili dacă s-a comis o infracțiune în cazul cărnii de cal descoperită în lasagna, care ar fi fost exportată din România, împachetată în Franța și trimisă în Marea Britanie drept carne de vită, susțin surse din Poliție.

Potrivit surselor citate, ofițerii de la Direcția de Investigare a Fraudelor din Poliția Română au declanșat o serie de verificări prealabile, pentru a stabili dacă există „elementele constitutive ale comiterii unei infracțiuni de înșelăciune cu privire la calitatea mărfii”.

La Poliția Română nu s-a înregistrat până luni dimineață nicio plângere legată de problemele ridicate de acest export și nu a fost anunțat niciun prejudiciu, au mai arătat sursele citate.


UPDATE: La conferință participă și comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.


Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în debutul ședinței BPN a PSD, la care a avut și presa acces, că după reuniune, la 12.30, va merge la Ministerul Agriculturii pentru a vorbi cu ministrul pe tema producătorilor de carne autohtoni și apărarea intereselor acestora pe plan european, informează Mediafax.

„La 12.30 plec la Ministerul Agricultrurii, unde împreună cu ministrul trebuie să ne ocupăm de un lucru extem de important: dacă lăsăm să se arunce pe România vina unui conflict între Marea Britanie și Franța, după ce am obținut o mare victorie, în sensul că am pierdut nouă miliarde de euro la buget, după ce că singuri de la București spunem să nu fim primiți în Schengen decât dacă nu știu ce legăminte facem, că punem procuror general pe cine vrea președintele, să ne mai trezim acuma și că producătorii noștri, în special de carne, sunt blamați pentru faptul că cineva din Franța schimbă provenința și alte lucruri, cred că e un lucru foarte important și ține până la urmă de cum ne apărăm interesele pe plan european”, a spus Ponta.

El a precizat faptul că specificul României este că principalele atacuri împotriva sa vin de la românii din România, și când e vorba de MCV, și când e vorba de Schengen, și când e vorba de fonduri euroepne.

„Noi suntem singurii care ne sabotăm singuri pe plan european și ne bucurăm când ni se întâmplă ceva rău”, a spus Ponta.

România va fi decredibilizată pentru „mulți ani” dacă se vor constata „nereguli la expeditor”, a declarat, duminică, președintele Traian Băsescu, comentând problema importurilor de carne de cal posibil din România în Marea Britanie.

„E o mare problemă. Vreau să știți că de se va constata că au existat nereguli la expeditor, deci în România, România va fi decredibilizată pentru mulți ani. Vreau să cred, sper, că nu se va întâmpla acest lucru. Văd că instituțiile statului s-au pus în mișcare în acest caz. Sper să nu fie de la noi o etichetare falsă.
Chiar dacă nu discutăm de un produs toxic, carnea de cal este la fel de comestibilă ca și cea de vită, dar o etichetare falsă pentru obținerea unui câștig ilegal va decredibiliza România pentru o lungă perioadă de timp și riscurile să avem restricții la export sunt foarte mari”, a declarat președintele Băsescu.

Guvernul francez va organiza luni seara o reuniune de criză cu specialiștii din industria cărnii, a anunțat duminică anturajul ministrului pentru Consum, în timp ce scandalul cărnii de cal utilizate în preparate congelate ia amploare, relatează AFP.

Este vorba despre „elucidarea trasabilității cărnii și de a se asigura de retragerea tuturor mărfurilor litigioase” împreună cu „reprezentanții producătorilor, procesatorilor, marii distribuții și industriei alimentare”, a precizat pentru AFP ministrul pentru Afaceri Agroalimentare, Guillaume Garot.

Guvernul britanic a exclus duminică posibilitatea de a impune un moratoriu asupra cărnii importate din UE, așa cum a cerut o deputată a Partidului Conservator, aflat la putere, având în vedere amploarea scandalului privind carnea de cal descoperită în produse ce ar fi trebuit să conțină vită, conform AFP.

Cantități importante de carne de cal – până la 100 la sută – au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna și spaghete bolognese care ar fi trebuit să conțină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice și irlandeze, iar lasagna și spaghetele bolognese de compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România. Dar asociațiile profesionale românești din domeniul alimentar au respins duminică aceste acuzații, afirmând că originea problemei nu este în România, a relatat AFP.

Citește și