Prima pagină » Economic » Ministrul Burduja, măsuri pentru creșterea producției. „La Paroșeni, au folosit inclusiv munca manuală de încărcare a cărbunelui în termocentrală”

Ministrul Burduja, măsuri pentru creșterea producției. „La Paroșeni, au folosit inclusiv munca manuală de încărcare a cărbunelui în termocentrală”

Ministrul Burduja, măsuri pentru creșterea producției. „La Paroșeni, au folosit inclusiv munca manuală de încărcare a cărbunelui în termocentrală”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri, după întâlnirea pe care a convocat-o cu producătorii de energie din România, că s-au făcut eforturi deosebite pentru a crește capacitățile de producție pe fondul consumului ridicat din aceste zile caniculare, dând exemplul de la Paroşeni unde au folosit inclusiv munca manuală pentru a încărca cărbunele în termocentrale. În plus, ministrul a anunțat termenele discutate pentru unitățile așteptate să fie inaugurate în România.

Sebastian Burduja a anunțat, miercuri, stadiul capacităților de producție, după discuțiile cu principalele companii din România.

„Am convocat această reuniune cu principalii producători pentru a avea câteva teme importante. Pe de o parte, să știm pe ce producție putem miza în această perioadă în sistemul energetic și cum putem, mai ales pe vârful de consum de seară, să compensăm cu o producție cât mai mare, în acest fel încercând să calmăm și piețele și în același timp să fac un apel pentru investiții în zona de stocare, pentru că noi la Ministerul Energiei ne facem treaba și punem la dispoziție bani nerambursabil, am pus din PNRR 80 de milioane, urmează încă 300 de milioane din fondul pentru modernizare, dar vrem să avem și proiecte mature care se pot implementa rapid și care pot ajuta cu echilibrarea sistemului”, a declarat ministrul

Oficialul le-a mulțumit operatorilor care au făcut eforturi deosebite pentru a putea pune în funcțiune echipamente, instalații de acum zeci de ani, pentru a putea să mai strângem zeci de megawați, sute de megawați. El s-a referit în mod special Complexul Energetic Oltenia, unde până vineri vom putea funcționa cu cinci grupuri și jumătate, cum se spune. Deci, inclusiv Ișalnița, în special Valea Jiului, la Paroșeni, unde au folosit inclusiv munca manuală de încărcare a cărbunelui în termocentrală, pentru că au avut probleme cu echipamente din anii 1950 și au găsit aceste soluții. Elcen cu CET Sud, de asemenea echipamente în anii 60, care la temperaturi ridicate, funcționează cu provocări”, a declara ministrul.

„Am ajuns astăzi să tragem de fiecare megawatt pe care îl avem la dispoziție pentru că timp de zeci de ani statul român, din păcate, nu a investit în sistemul energetic. Cele 13,6 miliarde finanțări nerambursabile pe care le-am adus pentru sector în ultimul an de zile își vor face simțite efectele și în sistemul de transport și distribuție, și în producție, și în zona de echilibrare, dar nu de azi pe mâine, din păcate”, a declarat Sebastian Burduja.

Iernut, termen în decembrie

Ministrul a trecut în revistă stadiul principalelor proiecte care au șanse să fie puse în funcțiune anul acesta.

„Iernut, sigur,  e cel mai important și cel mai așteptat. Un grup pe gaz modern, peste 400 de megawați putere instalată, cu un grafic acela de lucrări, avem șanse să îl punem în funcțiune în luna decembrie anul acesta. La Complexul Energetic Oltenia, o altă investiție foarte importantă, grupul cinci Rovinari, care în septembrie ar trebui să intre în probe și de la 1 octombrie să avem producție foarte importantă, cu un grup modern la Rovinari. De asemenea, există o centrală nouă în cogenerare, în execuție, cu grad ridicat de finalizare undeva la 95%, la Năvodari, e un proiect al Fondului Româno-kazah, de asemenea, a întârziat peste un an, un an și jumătate. Mi s-a promis de când am început mandatul că se va termina peste o lună, peste două, peste trei”, a spus ministrul.

Oficialul a spus că a solicitat companiei Rompetrol, antreprenorului general finalizarea acestei investiții, care ar însemna 80 de megawați, care este o capacitate importantă. Întrebat cine e responsabil că nu s-a terminat la timp această investiție, minsitrul a indicat Rompetrol împreună cu antreprenorul general și i-a asigurat de tot suportul și i-am convocat în săptămâna viitoare la o întâlnire special pentru această investiție.

„Dincolo de asta, am analizat posibilitatea de a apela în caz de necesitate, de nevoie, bineînțeles, la ordinul dispecerului Energetic Național, la grupuri în plus, de exemplu, la Electro Centrale Craiova sunt două grupuri, ambele la fel de vechi, și au semnalat, pe bună dreptate, problema personalului”, a spus ministrul, precizând că este lipsă de personal specializat care să opereze aceste grupuri în camera de comandă, după ce mulți experți au apelat la prevederile unor legi și au preferat să iasă la pensie.

„Și acum avem o problemă reală de experți care să gestioneze aceste echipamente și nu poți să muți un om de pe unul pe altul pentru că are nevoie de câteva luni de zile de pregătire și deci, împreună cu toți ceilalți colegi vom încerca să găsim soluții astfel încât să fim pregătiți”, a spus ministrul.

Sebastian Burduja a reiterat mesajul transmis luni, că probabilitatea unor pene generalizate de energie sunt reduse.

„Încă o dată, nu există motive de a ne teme de pene de curent generalizate, de blackout sau alte scenarii vehiculate în spațiu public și fac un apel către toți cei din spațiu public să aibă un simț de răspundere, să nu alarmeze românii pentru că nu sunt motive de panică. Există avarii locale, suntem la curent, operatorii de distribuție au intervenit prompt, sunt reacții corecte din teren. În cazul unor consumatori de tipul spitalelor. Vă reamintesc că ei trebuie să aibă aceste generatoare. Așa este legea. Acolo unde nu merg, trebuie căutați și pedepsiți cei vinovați. Operatorii de distribuție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență sunt la dispoziție să ajute, dar rolul și răspunderea aparțin spitalelor, în primul rând”, a conchis ministrul.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și