Prima pagină » Economic » Ministrul de Finanțe neagă majorarea contribuțiilor sociale: „Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare”

Ministrul de Finanțe neagă majorarea contribuțiilor sociale: „Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare”

Ministrul de Finanțe neagă majorarea contribuțiilor sociale: „Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare
După ce ieri Ministerul Finanțelor a pus pe circuitul de avizare un proiect de ordonanță de urgență de modificare a Codului Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, prin care schimbă în mod substanțial apoape 200 de articole din cele 500 ale Codului, una dintre propuneri fiind și creșterea contribuțiilor CAS, miercuri cei de la Finanțe au anunțat, printr-un comunicat de presă, că nu există o inițiativă asumată de ministrul Anca Dragu care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii. Concret, ministrul a arătat că nu se poate pune problema de „măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil". Liderul PSD, Liviu Dragnea, a reacționat și el rapid, arătând că actualul guvern „nu are legitimitatea pentru a proceda la schimbări din temelii" și că își pune speranța în premierul Dacian Cioloș.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență de modificare a Codului Fiscal care a circulat marți în presă, ministerul avea în vedere modificarea substanțială a apoape 200 de articole din cele 500 ale Codului Fiscal intrat în vigoare prin Legea nr.227 din 8 septembrie 2015. Conform propunerii, cota totală urma să scadă la 21,7% din salariul brut, plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu mai era obligat să plătească niciun fel de contribuție socială la condiții normale de lucru.

În plus, Finanțele propuneau în proiectul respectiv majorarea imperativă cu 21% a salariului brut lunar de bază pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 câștiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul salariilor, angajatorii ar fi trebuit să le majoreze, conform propunerii legislative cu 2.815 lei.

În acest moment contribuția individuală de asigurări sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat și 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru condiții normale de lucru, în total 25,8%.

Cota de contribuții a angajatorului va fi de 4,2% din fondul de salarii doar la condiții deosebite de muncă și de 8,4% la condiții speciale de muncă.

Astfel, se prevede: „Cotele de contribuții de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat:

(1) Cotele de contribuții de asigurări sociale datorate pentru activitățile dependente desfășurate în condiții deosebite, speciale sau în alte condiții de muncă sunt următoarele:

a) 4,2% contribuția datorată de angajator pentru condiții deosebite de muncă;

b) 8,4% contribuția datorată de angajator pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare;

(2) Pentru plătitorii de venituri prevăzuți la art. 136 alin. (1) lit. b), c) și d) cota contribuției de asigurări sociale este de 21.7%”.

In paralel, Finanțele propun majorarea imperativă cu 21% a salariului brut lunar de bază pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 câștiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul salariilor, angajatorii vor trebui să le majoreze, conform propunerii legislative, cu 2.815 lei.

Astfel, se prevede:

„Art. IV. – În scopul neutralizării efectelor majorării cotelor de contribuție de asigurări sociale individuală și contribuție de asigurări sociale de sănătate individuală, datorate de persoanele fizice, ca urmare a includerii contribuțiilor sociale obligatorii datorate de angajatori, se introduce următoarea măsură tranzitorie:

(1) În scopul asigurării aceluiași venit net pentru angajat, dar și a pastrării nivelului costului total cu salariile pentru angajator, începand cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, salariul de bază brut lunar aferente contractelor individuale de muncă, raporturilor de serviciu, actelor de detașare sau a statutelor speciale prevăzute de lege, aflate in derulare se modifică dupa cum urmează:

(a) pentru salariile de bază brute lunare mai mici sau egale cu 5 câștiguri salariale medii brute pe economie, salariul brut lunar de bază se majorează cu 21%. Procentul de 21% reprezintă suma contribuțiilor angajatorului la fondul de asigurări sociale și fondul de asigurări sociale de sănătate datorate de angajator până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență;

(b) pentru salariile de bază brute lunare mai mari decât 5 câștiguri salariale medii pe economie, salariul brut lunar de bază se majorează cu 2.815 lei. Suma de 2.815 lei este egală cu suma dintre contribuțiile angajatorului la fondul de asigurări sociale și fondul de asigurări sociale de sănătate datorate de angajator până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, calculate pentru echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, luând în calcul că salariul mediu brut pentru 2016 este de 2.681lei.

(2) Nerespectarea de catre angajator a prevederilor alin. (1) se sanctionează cu amendă egală cu dublul diferențelor constatate în minus de către organul fiscal.”

Ministerul de Finanțe: „Nu avem în vedere creșteri de taxe și impozite”

Ministerul Finanțelor a anunțat miercuri, ca reacție la informațiile apărute cu privire la un proiect de modificare a Codului Fiscal, că nu există un proiect asumat de ministrul Anca Dragu care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii.

„Așa cum am menționat în nenumărate rânduri, Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost și sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale și în favoarea activității economice”, se arată în comunicatul Finanțelor.

La rândul ei, ministrul de resort, Anca Dragu, a precizat că a cerut experților din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea și crearea unor condiții mai bune pentru mediul de afaceri.

„În acest context, creșterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activități independente”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.

Potrivit comunicatului, ministerul nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. De asemenea, Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activități independente sau profesii liberale, nu sunt vizate de vreo măsură de creștere a taxării.

„În egală măsură, Ministerul Finanțelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile și nici a salariilor nete”, se spune în comunicat. De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale.

„Informațiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanțelor Publice”, se mai arată în comunicat.

Liviu Dragnea: „Guvernul nu are legitimitatea pentru a proceda la schimbări din temelii”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri la începutul ședinței Biroului Permanent Național (BPN) al partidului că Guvernul nu are legitimitatea de a „proceda la schimbări din temelii” și că are „speranță mare” la prim-ministrul Dacian Cioloș că nu va modifica Codul Fiscal.

„Guvernul nu înțelege că a fost învestit, în principal, pentru a administra treburile țării, nu pentru a proceda la schimbări din temelii și schimbări care nici nu sunt bine fundamentate, nici nu sunt dezbătute. Probabil dintr-o dorință de fugă pentru imagine. Mă refer la ultima inițiativă pe care am văzut-o despre intenția de a modifica Codul Fiscal. Nu are legitimitate acest guvern să facă acest lucru și sper să înțeleagă miniștrii. Speranță mare am, de fapt, la domnul Dacian Cioloș”, a spus Dragnea.

La rândul lor, liberalii au reacționat rapid, iar copreședintele PNL Alina Gorghiu a criticat, miercuri, o eventuală intenție a Finanțelor de a modifica noul Cod Fiscal, afirmând că „nu este normal să lansezi pe ușa din dos” un astfel de proiect și că PNL nu sprijină majorarea cotelor de contribuții ale angajaților.

„PNL nu sprijină majorarea cotelor de contribuții ale angajaților. (…) Nu mi se pare deloc normal sa lansezi pe ușa din dos, fără discuție cu nimeni, un draft de modificare a codului fiscal, care cuprinde modificări ample și de substanță. Asta în condițiile în care Ministerul Finanțelor nici nu știe foarte bine care sunt rezultatele în colectare după ultimele modificări. Ca să nu mai vorbim că am promis că nu mai modificăm codul cu mai puțin de 6 luni înainte de începerea unui nou an bugetar”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

Ea a afirmat că PNL sprijină orice măsura de scădere a taxelor pentru susținerea oamenilor de afaceri, însă, „orice politica fiscală trebuie sa fie coerentă și corectă”, să nu afecteze stabilitatea bugetară și să fie făcută prin lege, pentru a fi previzibilă și credibilă. Gorghiu a subliniat că actualul Cod Fiscal nu trebuie modificat „după apetența unuia sau altuia pentru reforme”.

„Declarațiile doamnei ministru nu rezolvă de fapt problema de fond. Codul fiscal nu se modifică după apetența unuia sau altuia pentru reforme. Trebuie să fie mai mult de atât. Si în niciun caz prin ordonanță”, a conchis copreședintele PNL.

Citește și