Ministrul demis al Finanțelor: Revenirea salariilor la nivelul din 2010 ține de opțiunea politică a USL. Noi am creat premise
Ministrul demis al Finanțelor, Bogdan Drăgoi, a declarat, luni, la sediul USL, că situația Finanțelor din acest moment permite revenirea salariilor la nivelul din 2010, el subliniind faptul că această revenire ține de opțiunea politică a USL, dar Cabinetul Ungureanu a creat premisele.
„Am avut niște prime discuții tehnice cu FMI și Comisia Europeană și situația finanțelor de azi, așa cum a fost angajamentul Guvernului din care am făcut parte, permite revenirea salariilor. Și acest lucru a fost discutat și cifrele macro susțin acest lucru. În următoarele șase luni, este adevărat, este o opțiune politică a dânșilor (a USL – n.r.), dar noi am creat premisele. Situația economică de azi permite acest lucru”, a spus Drăgoi, răspunzând unei întrebări.
Bogdan Drăgoi a precizat că ajustările au fost făcute pe mai multe planuri.
„Dacă vorbim despre deficit, să nu uităm că în 2009 deficitul a fost de 7,3% cu un început de măsuri și vom ajunge astăzi, în urma discuțiilor care au fost cu delegația FMI și CE, să avem un deficit estimat pentru anul acesta ferm de 1,9%, ceea ce reprezintă o ancoră de credibilitate a României. Dacă vorbim despre creștere economică, minusul care a fost în 2009, am plecat de la un minus de 6,6% creștere economică, iar anul acesta creșterea va fi estimată între 1,5 și 2%.Împreună cu FMI am analizat cifrele macro pe primul trimestru, ne-am încadrat la deficit, venituri, cheltuieli, iar creștere estimată pentru primul trimestru an la an va fi de 1,5%, a fost 1,5%. Dacă ne uităm la indici macro: construcții – 5,3 % an la an, comerț – 5% an la an, industria – un plus de 0,5, e puțin, numai că baza de anul trecut a fost cu plus 12%. Deci, este un plus peste. Dacă ne uităm la creditare: plus 10% în februarie. Toate sunt premise economice pentru ca anul acesta să avem 1,5-2%”, a explicat Drăgoi.
El a mai spus că, din punct de vedere al finanțării, a fost creată pentru prima dată în istoria României o grupă de dobânzi funcțională: „Am plecat de la dobânzi de 14,24% în ianuarie 2009 și am ajuns să avem o curbă între 5 și 6,6% pe 15 ani perfect funcțională”.
„Avem în conturi acum 5 miliarde de Euro și 7 miliarde de lei la zi, vorbesc de situația actuală, în conturile Ministerului de Finanțe, plus toate precondițiile finalizate pentru atragerea și pentru intrarerea în board pe 31 mai, împreună cu BM, pentru a lua încă un miliard de Euro care să completeze acest buffer de finanțare. Am fost precauți, a fost o grijă la adresa finanțelor publice”, a subliniat Bogdan Drăgoi.
Bogdan Drăgoi participă la întâlnirea premierului desemnat Victor Ponta cu delegația Fondului Monetar Internațional, a Băncii Mondiale și a Comisiei Europene.