În acest an nu va crește prețul gazelor nici pentru populație, nici pentru consumatorii noncasnici, a declarat sâmbătă ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chițoiu, în urma discuțiilor de la BNR cu reprezentanții FMI și ai Comisiei Europene.
„Anul acesta nu vom avea creșteri de preț nici la populație, nici la consumatorii noncasnici”, a răspuns Chițoiu, întrebat de jurnaliști dacă prețul gazelor va crește în acest an.
El a adăugat că România are o întârziere în adoptarea legislației privind energia și gazul, acte normative care „se regăsesc” în Parlament.
„De asemenea, ne-am asumat că legea gazelor va fi aprobată prin ordonanță de urgență”, a mai spus el.
Totodată, ministrul a confirmat că de anul viitor prețul gazelor va fi majorat.
„Da, din 2013 va crește prețul gazelor”, a adăugat Chițoiu.
Autoritățile române se angajaseră în negocierile cu FMI să elaboreze până la finele lunii aprilie un calendar privind eliminarea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale.
În ultimii trei ani, statul a încasat redevențe anuale de peste un miliard de lei pe an pentru toate tipurile de resurse exploatate pentru care se plătește această taxă.
Tarifele plătite de populație sunt reglementate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, din considerente de protecție socială, dar Comisia Europeană și FMI au cerut Guvernului să liberalizeze piața, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.
Un document oficial obținut de MEDIAFAX relevă că procesul de dereglementare a pieței de energie electrică va începe pentru consumatorii casnici în luna iulie, moment în care ponderea din energia electrică furnizată de pe piața concurențială va crește la 10%.
Pentru consumatori casnici tarifele reglementate vor fi eliminate în zece etape, până în decembrie 2017.
De asemenea, pentru consumatorii industriali tarifele reglementate vor fi elimitate în șase etape, prima treaptă fiind programată pentru luna septembrie 2012, iar ultima în ianuarie 2014