Ministrul Economiei a desființat alte două posturi de administratori speciali. Claudiu Năsui: „Azi mai închidem două sinecuri”. Cât costă consultanții pentru privatizare

Publicat: 28 07. 2021, 16:29
Actualizat: 28 07. 2021, 16:34
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Claudiu Năsui, a anunțat, miercuri dimineața, eliberarea din funcție a administratorilor speciali pentru privatizare, de la companiile Tohan și Carfil. A fost al doilea anunț de acest gen în două zile consecutive și a fost publicat în ziua în care pe ordinea de zi a ședinței de Guvern a fost inclus proiectul de buget venituri şi cheltuieli aferent activitaţii de privatizare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pe anul 2021.

„Azi mai închidem două sinecuri. Eliberăm din funcție administratorii „speciali” pentru privatizare de la Tohan și Carfil”, a anunțat, miercuri dimieața, Claudiu Năsui, pe contul de Facebook.

Anunțul este similar cu cel de marți, în care anunța eliberarea din funcție a administratorilor speciali de la trei companii de stat: Băița SA, Uzina Mecanică Plopeni și Uzina Mecanică București.

„Este categoria de sinecuri apărută în 2002 și care a dăinuit până azi. În teorie, acești administratori speciali ar fi trebuit să pregătească companiile de stat pentru privatizare. În practică, nu fac nimic. Dimpotrivă, își iau bani atât timp cât compania nu este privatizată”, a explicat Claudiu Năsui.

Ce salarii primeau lunar administratorii speciali pentru privatizare

Ca și în cazurile de marți, ministrul Economiei a făcut public salariul celor doi administratori, dar și pierderile companiilor unde activau.

„Tohan și Carfil sunt două companii de stat care au astfel de administratori „speciali”. Salariile lor erau de 8.962 de lei și 9.000 de lei pe lună. De unde bani? Din banii companiilor, care mai departe fac pierderi și generează datorii la stat. Datorii care sunt șterse periodic. Deci din banii noștri, ai contribuabililor”, scrie ministrul.

„Cât de utili au fost acești administratori speciali pentru aceste două companii”, se întreabă Claudiu Năsui, care detaliază nivelul  pierderilor:

Tohan SA a avut în 2020 pierdere de 3,6 milioane de lei și datorii la stat de peste 30 de milioane de lei.

Carfil SA a avut în 2020 pierderi de 11 milioane de lei în 2020 și datorii la de peste 15 milioane de lei.

În cazul companiilor din mesaul de marți, Băița SA, Uzina Mecanică Plopeni și Uzina Mecanică București, salariile administratorilor speciali  de la stat erau de 10.871 de lei, 10.476 de lei și 14.658 de lei pe lună, dar acestea mergeau de fapt către două persoane, pentru că una dintre ele era administrator „special” în două locuri.

În ceea ce provește Uzina Mecanică București, a scris ministrul Năsui, aceasta are capitaluri proprii negative (adică are mai multe datorii decât active). Doar anul acesta a mai făcut 6.7 milioane de lei datorii suplimentare la bugetul de stat și face pierderi an de an.

Băița SA avea 50 de milioane de lei datorii, din care va mai rambursa doar 2.7 milioane de lei. „De ce? Pentru că peste jumătate s-au șters și restul au fost convertite în acțiuni. Deci nu vor mai fi rambursate vreodată”, scria ministrul.

„Nu-i așa că v-ar plăcea și vouă să tot acumulați datorii și apoi să le tot ștergeți? O companie privată nu o să beneficieze niciodată de un asemenea tratament „special” din partea statului. În ministerul economiei reforma a început. Nu sunt nici primele sinecuri pe care le desființăm și nici ultimele”, anunța Claudiu Năsui, marți.

„La un moment dat va trebui să ne oprim cu toate sinecurile și toate categoriile „speciale”. În ministerul economiei și în companiile care au rămas la economie, reforma continuă. Trebuie să punem stop găurilor negre și companiilor de stat căpușate”, a conchis, miercuri, ministrul Economiei.

Câți bani are statul la dispoziție pentru privatizare

Cheltuielile aferente activității de privatizare pe 2021 se regăsesc în proiectul de buget inclus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri.

Este vorba de proiectul de Hotărârea privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activitaţii de privatizare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pe anul 2021, care a fost aprobat de Executiv, conform informării de la finalul ședinței.

Potrivit notei de fundamentare, venituri totale sunt de peste 61,7 milioane de lei, din care

  • 89.000 lei venituri din privatizare (constituite din implementarea prevederilor specifice referitoare la privatizarea societăţii U.M. Drăgășani)
  • 61.628 mii lei alte venituri din proprietate

În ceea ce privește cheltuielile totale, estimate tot la 61,7 milioane de lei, cheltuieli de administrare, privatizare reprezintă 8 milioane de lei, din care:

  • 375.000 lei – anunturi publicitate internă și internatională privind oferta de vânzare, selecție intermediar/consultant:
  • 375.000 lei – onorarii firme de avocatură 375 mii lei.
  • 375.000 lei -onorarii intermediari oferte publice/consultanți privatizare
  • 375.000 lei – alte cheltuieli pentru realizarea administrarii, pregatirea si realizarea privatizarii, inclusiv taxe ASF
  • 1,68 milioane de lei – costuri estimate cu plata administratorilor speciali în insolvență.

Cheltuieli legate de plata serviciilor contractate cu un expert independent, persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane, conform O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a intreprinderilor publice, suma este estimată la 1,11 milioane de lei.

Cheltuieli legate de evaluări, studii de fezabilitate necesare, precum si orice alte costuri legate de administrarea și valorificarea activelor și activelor functionale preluate, în numele statului, în condițiile legii sunt estimate la 1.88 milioane de lei.

Per ansamblu, disponibilul în lei aferent activităţii de privatizare existent în conturile Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului la finele anului 2020 este în suma de 4.034 mii lei, conform notei de fundamentare.

Proiect Buget Privatizare ANEXA-26 by Gandul.info on Scribd