„Avem gaze, avem stocul să asigure toată iarna și România va investi în continuare pentru creșterea și a capacității de stocare, dar și a capacității de a utiliza aceste stocuri, că fără presiune în sistem nu poți să le utilizezi”, a declarat ministrul.
Andrei Gerea a fost întrebat și despre verificările solicitate de premierul Victor Ponta în legătură cu informațiile privind facturarea în avans a consumului de gaze naturale.
„ANRE a reacționat imediat, vom vedea mai departe, sunt lucruri care nu țin direct de Ministerul Energiei, dar dialogul îl avem în permanență și, dacă dânșii au hotărât să meargă în deplină concordanță și cu solicitările consumatorilor, e cu atât mai bine”, a spus Gerea.
Ministrul a mai spus că „probabil” este o problemă, din moment ce au existat sesizări pe această temă. „Probabil că este o problemă, atât timp cât ea a fost sesizată. O plată în avans nu e niciodată binevenită. Am văzut reacțiile distribuitorilor, mai ales că are și rol de prevenție, dar acestea trebuie discutate și de către toți jucătorii din piață”, a spus el.
Premierul Victor Ponta a cerut Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să verifice dacă furnizorii facturează în avans consumul de gaze naturale și dacă o astfel de practică respectă prevederile legislative.
„Vreau să vă rog să solicitați celor de la ANRE (nu sunt în subordinea noastră, ci a Parlamentului) să verifice, că există niște informații privind facturarea în avans a consumului de gaze”, a declarat miercuri Ponta, la începutul ședinței de Guvern.
El a arătat că nu i se pare corect ca populația să plătească înainte de a consuma cantitățile facturate.
Unii furnizori includ în factură, pe lângă consumul real, curent, și o componentă de consum estimat pentru perioada următoare.
ANRE a anunțat că introducerea estimărilor de consum în factura lunară de gaze naturale ca sumă totală de plată nu este în concordanță cu prevederile stabilite în reglementări, iar potrivit prevederilor legale în domeniul gazelor naturale încălcarea reglementărilor în vigoare constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 15.000 lei și 25.000 lei.
„GDF Suez are în derulare un proiect pilot pe această speță și doar o mică parte din clienții săi au primit formatul facturii propus în cadrul acestui proiect. Pe această speță este în derulare o acțiune de control ANRE”, arată autoritatea de reglementare.
Reprezentanții autorității menționează că ANRE lucrează la un model standard de factură, unic la nivel național, pentru consumatorii de gaze naturale. Modelul standard va fi implementat din primul trimestru din 2016.