Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îi solicită în mod imperativ primarului Nicușor Dan să suplimenteze ordinea de zi a ședinței de joi, 29 februarie, a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) cu un punct în care să se prevadă aprobarea de principiu din partea CGMB a fuziunii dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (CMTEB), au transmis, marți, reprezentanții instituției.
Sebastian Burduja transmite, în calitate de ministru al Energiei, care are în subordine ELCEN, și președintele PNL București, potențial contracandidat la fotoliul de primar general al Capitalei, că fuziunea ELECEN – Termoenergetica este esențială pentru remedierea problemelor cu căldura și apa caldă a bucureștenilor.
Fuziunea dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (CMTEB) a fost agreată, sub forma unui memorandum, la nivelul Guvernului, pe 31 ianuarie, la propunerea Ministerului Energiei, care a notificat Primăria Municipiului București, ulterior, pe 13 februarie, să își exprime oficial punctul de vedere pe această temă, pentru a putea urma pașii procedurali pentru aprobarea fuziunii în vederea realizării serviciului public de alimentare cu energie termica prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în municipiul București.
Conform declarațiilor recente ale ministrului Energiei, Termoenergetica, companie a Primăriei Generale are în continuare datorii de 800 de milioane de lei către ELCEN.
Conform oficialilor ministerului, fuziunea este soluția care va rezolva problema încălzirii și a apei calde în București. Beneficiile includ planificarea și execuția integrată a investițiilor, reducerea semnificativă a costurilor, rezolvarea problemei datoriilor între cele două companii. Așa cum demonstrează exemplele de succes din țară, doar sistemele centralizate, integrate de termoficare, pot deveni funcționale.
„Am adoptat la nivel de guvern memorandumul privind sistemul integrat de termoficare, având la bază opiniile tuturor experților care arată că este singura soluția durabilă pentru rezolvarea problemei lipsei căldurii și apei calde pentru București. Îi atrag atenția primarului general Nicușor Dan că memorandumul are termene imperative, care trebuie respectate. Una dintre obligațiile prevăzute de actul guvernamental este ca administrația locală să își dea acordul pentru fuziunea ELCEN-Termoenergetica”, a transmis Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei îi solicită public primarului general să lase campania electorală, măcar câteva minute, și să includă pe ordinea de zi a Consiliului General proiectul de hotărâre necesar pentru realizarea sistemului centralizat de termoficare.
„Lipsa apei calde și a căldurii este una dintre cele mai mari probleme ale bucureștenilor și este inacceptabil să fie pur și simplu ignorată de Nicușor Dan. Sau, dacă nu dorește fuziunea, dacă nu dorește rezolvarea acestei probleme, să justifice public această opțiune. Așadar, să nu mai tragă de timp, așa cum face de obicei, și să pună pe ordinea de zi a Consiliului General acest subiect esențial pentru viitorul bucureștenilor. Bucureștenii nu mai au timp să aștepte. Reamintesc că primăria generală are o datorie curentă de peste 800 de milioane de lei către ELCEN, un subiect despre care i-am scris lui Nicușor Dan acum 8 luni de zile și nu mi-a răspuns nici până în ziua de astăzi. Este o sumă enormă și, în mod inexplicabil, nu se regăsește în proiectul de buget propus de Nicușor Dan pentru acest an”, a transmis Sebastian Burduja.
Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN), la care Ministerul Energiei este principal acţionar, cu 97,51% din acţiuni, alături de SNGN Romgaz (2,49%), deține cele patru termocentrale în Bucureşti, cu o putere electrică instalată de 636.25 MW și puterea termică de 4375.25 Gcal/h, respectiv CET Vest, CET Sud, CET Grozăvești și CET Progresu.
De amintit că directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a confirmat oficial, pentru Gândul, că a semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate privind racordarea centralelor electrice de termoficare (CET) ale Capitalei, începând cu CET Vest, direct la sistemul național de transport (SNT) al gazelor naturale. Sebastian Burduja, președintele PNL București și potențial candidat la fotoliul de primar general, este cel care a prezentat acest demers drept una dintre cele cinci soluții ale sale pentru problemele termoficării din Capitală, o idee vehiculată și anii trecuți, dar fără a se concretiza.
Citiți și: