Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a declarat miercuri că autoritățile intenționează să introducă un impozit pe terenurile agricole nelucrate.
„Sunt foarte multe persoane care locuiesc în străinătate și care dețin terenuri nelucrate în România”, a spus Chițoiu.
În România există aproximativ 1,3 milioane de hectare de terenuri nelucrate, din totalul de 14,7 milioane de hectare de terenuri arabile și pășuni, potrivit statisticilor Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).
Deși autoritățile din România au luat în discuție în mai multe rânduri introducerea unei așa-numite „taxe pe pârloagă”, măsura nu a fost pusă în practică. Un proiect de act normativ elaborat în 2012 de Ministerul Agriculturii prevedea că cei care au terenuri pe care nu le lucrează riscă amenzi de 400 de lei.
Un proiect de act normativ din 2011 prevedea că cei care nu își lucrează terenurile riscau să fie amendați cu 200 de lei/hectar pentru primul an în care își vor lăsa terenul în paragină, 300 de lei/hectar pentru al doilea an și 400 de lei/hectar începând cu al treilea an consecutiv în care vor încălca această lege.
„Aplicarea unei asemenea măsuri ține de voința politică. Anul trecut proiectul a fost abandonat, s-a considerat că ar fi fost prea multe taxe”, a declarat recent pentru gândul Adrian Rădulescu, fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii.
O taxă pe terenurile nelucrate era în vigoare în 2012 în Austria. Impozitul se percepe întreprinderilor din domeniul agricol și forestier.
Tot în Austria se aplică și o taxă suplimentară pentru terenurile virane din orașe, calculată la valoarea acelui teren care ar fi putut fi folosit pentru construcții.