„Cota unică se va menține anul acesta cu siguranță. S-a discutat foarte clar că acea cotă de 16% pe profit va rămâne, tocmai pentru că este o impozitare simplă și are un efect benefic asupra mediului de afaceri. S-a discutat și despre cota diferențiată, dar despre niște cote mai mici pentru persoane cu venituri mai mici. Se va menține cota unică în 2014”, a spus Petrescu la Antena3.
Programul de guvernare prevede introducerea impozitului diferențiat pe venitul salarial, cu cote de 8%, 12% și 16 %.
Ministrul Finanțelor a explicat că relaxarea fiscală pentru cei cu venituri mici nu se poate aplica dacă nu există un spațiu bugetar, întrucât există o legea care prevede că „dacă iei ceva din buget trebuie să pui ceva la loc”.
„În acest limite se discută despre o relaxare fiscală pentru persoane fizice, dar nu pentru persoane juridice. Deci, acea taxă unică de 16% rămâne pentru firme”, a continuat Petrescu.
Aceeași filozofie se aplică și în cazul reducerii CAS cu cinci puncte procentule și a neimpozitării profitului reinvestit, măsuri pentru care se realizează în acest moment diferite scenarii și analize.
„Din câte știu, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale din iulie, deci pe șase luni, va avea un impact bugetar de circa 2 miliarde lei”, a mai spus Petrescu.
Noul ministru al finanțelor nu este de acord cu o amnistie fiscală, chiar dacă o astfel de măsură ar aduce venituri suplimentare la buget pe termen scrut, arătând că astfel de practici slabesc conformare voluntară pe termen mediu și lung,
„Dacă vrem să avem o creștere a colectării pe termen mediu și lung, să fie la nivel mediu cu cea din Uniunea Europeană, va fi nevoie de foarte multe reforme și de foarte mult timp ca să facem asta în mod sustenabil”, a adăugat Petrescu.