Ministrul Finanțelor: Românii din străinătate vor putea trimite bani acasă, fără comision / Ce produs bancar va lansa CEC

Publicat: 16 08. 2019, 19:55

„Românii trimit bani acasă, foarte bine. Plătesc de multe ori comisioane pentru acest lucru. CEC-ul și noi, statul, fiind patronul acestei bănci, vom deschide câteva sucursale în țările în care există mari comunități de români, se vor încheia convenții cu băncile din acele state, pentru ca orice transfer de fonduri către România să se facă fără niciun fel de comision. Deci statul preia acest comision și oamenii pot să trimită acasă familiilor ce sumă doresc, fără niciun cost”, a declarat Teodorovici.

De asemenea, ministrul a spus că o altă măsură va fi acordarea de garanții din partea statului, pentru creditele contractate de românii care trăiesc în alte state, cu condiția ca firma să fie deschisă în România și doar punctul de lucru să fie în afara țării.

O altă facilitate aflată în pregătire se referă la costurile de finanțare ale firmelor care, în prezent, în România sunt mai mari decât cele ale firmelor din străinătate.

„De ani de zile spun că suntem într-o piață unică, înseamnă că regulile trebuie să fie aceleași oriunde în această piață unică, așa scrie în Tratatul de aderare! Și eu am ridicat problema costului de finanțare. Deci, un român vrea să își facă firmă, să facă pahare. Merge la bancă, are un cost de împrumut. Spaniolul dacă face același lucru se duce la bancă la el și are costul de finanțare foarte scăzut. Și atunci, hai să facem ceva dacă nu vrem să uniformizăm acest cost al finanțării. Bine, or să zică unii că e riscul de țară, dar asta e poveste, e poveste pentru cei care cred acest lucru. Pentru că, nu mai este corectă concurența, între dumneavoastră care faceți paharul în România și ăla din Spania care face paharul în Spania. Până fac eu în România produsul, mă costă mai mult, (…) vine cel din Spania, aduce în România paharul și omoară afacerea. I-am rugat pe cei de la CEC să vină și pe asta cu un produs: diferența între media dobânzilor pentru mediul de afaceri din Europa și nivelul dobânzii din România să fie suportată de către stat, pentru ca omul de afaceri din România când se împrumută să aibă același cost de finanțare ca ăla din Franța, Italia, de unde se împrumută el”, a explicat Teodorovici.