Ministrul Finanțelor vrea să SCHIMBE loteria bonurilor fiscale. NOILE REGULI care vor decide câștigătorii
This browser does not support the video element.
Loteria bonurilor fiscale ar putea fi „calibrată” pentru a ținti zone unde evaziunea fiscală este mai ridicată, a declarat, marți, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.
Mai exact, în fiecare lună s-ar putea organiza o tombolă pentru bonurile dintr-o anumită zonă a comerțului, cum ar fi cea a fructelor și a legumelor sau cea a băuturilor alcoolice.
„Cealaltă idee a loteriei fiscale este mergem pe zonele unde evaziunea fiscală este ridicată. Este o propunere de a face, lunar, o astfel de tombolă a bonurilor fiscale venite din această zonă. Într-o lună să fie legumele și fructele, în alta băuturile alcoolice, de exemplu”, a spus Teodorovici, adăugând că tombola pe aceste domenii ar urma să intre în vigoare în iunie-iulie cel târziu. După ce 9.100 de persoane și-au revendicat premiul la prima extragere, valoarea premiului a ajuns la 109 lei de persoană, iar aceasta ar putea scădea pe măsură ce vor apărea și alți câștigători.
Zonele cu evaziune fiscală mare
Consiliul Fiscal, o instituție independentă, înființată prin legea responsabilității fiscal-bugetare, și compusă din cinci membri cu experiență în domeniul politicilor macroeconomice și bugetare, estimează că în 2013, evaziunea fiscală a ajuns la 16% din PIB. Doar la capitolul TVA, statul pierde din cauza evaziunii 12,2% din PIB.
Ionuț Dumitru, președintele instituției, susține că din cele 72 miliarde lei evaziune la TVA estimate de Consiliu, circa 10 miliarde de lei se regăsesc la alimente, iar la carne evaziunea este chiar mai mare decât la pâine, depășind 80%.
În ceea ce privește evaziunea la accize și „taxa pe viciu” la alcool și țigări, conform estimărilor Consiliului, cea mai mare contribuție la evaziune o au țigările, comerțul ilicit cu țigări situându-se în medie la circa 20% din piață în perioada 2003-2013. „Evaziunea la țigări a crescut în 2007 la peste 36% din piață pe fondul introducerii > și creșterii accizelor (de la 16,5 euro/1000 țigarete în prima parte a anului 2005 la 24,5 euro/1000 țigarete în 2006), o nouă recrudescență a comerțului ilicit fiind înregistrată în 2009-2010 pe fondul creșterii accizelor de la 31,5 euro/1000 țigarete în prima parte a anului 2008 la 64 euro/1000 țigarete în 2010”, se arată în cel mai recent raport al instituției.
În ceea ce privește alcoolul, evaziunea a fost de 45,9% din piață în 2013, cu o valoare mult mai mare la alcool etilic și produsele distilate și produse intermediare și semnificativ mai mică la bere.
Cum s-ar putea modifica loteria bonurilor fiscale
Ministrul Eugen Teodorovici susține că ar trebui schimbată abordarea loteriei bonurilor fiscale, în contextul în care un număr mare de câștigători la un fond de premiere fix duce la câștiguri reduse. După prima extragere, aproape 9.150 de persoane au depus cereri pentru revendicarea premiilor, potrivit celor mare recente date ale ANAF. Ca urmare, câștigul a ajuns la circa 109 lei de persoană.
„Trebuie să găsim o altă abordare pentru a stimula cu adevărat. Mergem poate pe categorii de câștig. În funcție de categorie să fie și câștigul acordat, cum este de exemplu, 6/49. E normal să fie o astfel de stimulare. Astăzi, din păcate, este o situație de acest gen. Sunt foarte mulți câștigători în această zonă și împărțim cei 1 milion lei la la câți vor depune până pe 13 mai și va fi un câștig destul de mic. Trebuie să facem o modificare la ordonanță și la modul de aplicare din luna iunie. Pentru aprilie, timpul este deja foarte scurt”, a spus Teodorovici.
O altă măsură de reducere a evaziunii fiscale luată în calcul de Finanțe este deducerea unor cheltuieli pentru persoanele care depun la Fisc, la finele anului, bonuri din zone susceptibile fraudei.
„Mai este o idee ca la finalul unui an să putem discuta o deducere a cheltuielilor pe persoană fizică, cheltuieli care să provină dintr-o astfel de zonă unde evaziunea fiscală este ridicată. Este o idee pe care o analizăm pentru a crea un astfel de mecanism. De exemplu, la finalul unui an persoana care vine cu bonul fiscal de pe zona de legume-fructe poate să aibă o deducere, un procent din cei 16% aplicat pe partea de venit”, a explicat ministrul Finanțelor.
Regulile loteriei bonurilor fiscale
Prima extragere din cadrul loteriei bonurilor fiscale a avut loc a doua zi de Paște, în data de 13 aprilie, fiind luate în considerare toate bonurile emise în perioada 2 februarie – 28 martie, pentru cumpărăturile plătite cu cardul, bonuri de masă sau numerar.
În urma extragerii, sunt câștigătoare bonurile fiscale în valoare de 6 lei emise la 7 februarie.
Persoanele care au bonuri câștigătoare își pot revendica premiile în maxim 30 de zile de la data extragerii. Plata câștigurilor va fi făcută de Ministerul Finanțelor în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor.
Loteria va fi organizată, potrivit legii aflate în vigoare la ora actuală, lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată și ocazional, de Sărbători.
Ce rezultate a avut loteria bonurilor fiscale în alte state
Ideea înființării unei loterii a bonurilor fiscală a apărut la finele anului trecut, în urma unui studiu realizat de PWC, în care se arată că implementarea unor măsuri de acest tip ar avea ca rezultat o reducere a economiei gri cu aproape 10% în următorii șapte ani, echivalând cu o combatere a evaziunii în sumă totală de aproximativ 14 miliarde euro. Economia subterană din România este de 28,4% din PIB, fiind depășită în UE doar de cea din Bulgaria.
Loteriile fiscale au fost implementate în mai multe state europene, printre care Slovacia și Portugalia.
Slovacia a introdus loteria fiscală pe 16 septembrie 2013. Scopul a fost de a-i încuraja pe cetățeni să ceară și să păstreze bonurile fiscale pe care le primesc la magazine sau la restaurante, pentru a le înscrie într-o loterie națională ce oferea premii în valoare de zeci de mii de euro, notează The Slovak Spectator.
Până la nivelul lunii mai 2014, în loterie au fost înregistrate 65 de milioane de bonuri, introduse de 450.000 de persoane, având o valoare totală de 774 de milioane de euro.
Guvernul slovac pierde în jur de 150 de milioane de euro, respectiv 3,5% din PIB din cauza necolectării TVA, potrivit estimărilor Ministerului de Finanțe din Slovacia. În urmă cu un deceniu, Slovacia avea un grad al eficienței colectării TVA de 80%, în prezent acesta fiind de 60%, notează New York Times. Pentru a avea un termen de comparație, în 2013, gradul de eficiență a taxării în cazul TVA în România a fost de 56%.
Institutul de politici fiscale, autoritate subordonată Ministerului de Finanțe din Slovacia, estimează că loteria fiscală ar fi adus venituri suplimentare din TVA de 7-8 milioane de euro într-un an.