Ministrul francez al Industriei, Arnaud Montebourg, a amenințat să „exmatriculeze” din Franța grupul ArcelorMittal, cel mai mare producător de oțel din lume, într-o intervenție dură privind intenția companiei de a închide două furnale din țară, disponibilizând peste 600 de angajați.
„Nu vrem ArcelorMittal în Franța, pentru că nu respectă Franța”, a afirmat oficialul într-un interviu acordat Les Echos, preluat de Financial Times, citată de Mediafax.
Montebourg a acuzat compania că a mințit și nu și-a respectat angajamentele asumate față de statul francez după preluarea grupului luxemburghez Arcelor în 2006, într-o tranzacție de 26,9 miliarde euro.
ArcelorMittal este controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, președinte, director general și acționar principal al grupului.
Compania are 20.000 de angajați în Franța și vrea să închidă două furnale ale uzinei de la Florange, 629 de posturi urmând să devină „redundante”.
„La Florange nu furnalele sunt problema, ci Mittal”, a afirmat ministrul industriei.
Comentariile neobișnuit de dure întăresc opinia exprimată de numeroase voci din mediul de afaceri francez că guvernul de stânga al președintelui Francois Hollande ar avea o atitudine anti-business.
Pentru Montebourg, concedierile anunțate de diverse companii au deveni to problemă politică personală, după ce guvernul nu a reușit să împiedice planurile Peugeot de a închide fabrica de la Aulnay, în apropierea Parisului.
Mittal a acordat guvernului francez o perioadă de grație în care să caute un investitor interesat de preluarea celor două furnale de la Florange. Grupul nu are intenția să închidă uzina, care are aproximativ 2.000 de angajați.
Montebourg vrea ca grupul să vândă cu totul uzina de la Florange, pentru care susține că numai guvernul poate găsi cumpărători. Printre investitorii interesați de preluarea combinatului siderurgic ar fi, potrivit unor surse, grupul rus Severstal.
Astfel, ministrul a afirmat că se caută soluții pentru naționalizarea uzinei de la Florange, dacă Mittal va refuza solicitările guvernului.
Surse din avocatură susțin că o astfel de confiscare este puțin probabil să fie susținută de legea franceză. Hollande a afirmat în campania electorală că ar putea promova o „lege a fabricilor”, care să oblige companiile să caute investitori înainte de a închide unități de producție. Surse juridice spun că o astfel de măsură ar fi dificil de implementat în conformitate cu constituția franceză și legislația UE.
O sursă apropiată ArcelorMittal a afirmat pentru Financial Times că astfel de declarații sunt surprinzătoare din partea unui oficial dintr-o țară occidentală.
La începutul lunii mai conducerea ArcelorMittal Galați a anunțat că ar putea renunța la producția de piese mecanice noi, una dintre principalele activități ale Uzinei de Piese de Schimb și Reparații Siderurgice. Peste 350 de muncitori au oprit atunci lucrul și au cerut explicații.