Ministrul Grindeanu, despre contractul Microsoft: Am cerut suspendarea unor plăți până la clarificarea situației contractului

Ministrul Grindeanu, despre contractul Microsoft: Am cerut suspendarea unor plăți până la clarificarea situației contractului
Publicat: 05/01/2015, 13:18

Ministrul pentru Societatea Informațională Sorin Grindeanu a precizat că în prima zi după preluarea mandatului, în decembrie, a solicitat o analiză internă referitoare la contractul cu Microsoft.

„Nu este vorba de denunțare. Este o cerere a noastră de suspendare a anumitor plăți. Este vorba de anumite rate pe care Guvernul trebuie să le plătească. În 2013 s-a plătit, urma în 2014 și 2015. În momentul când am preluat mandatul am cerut o analiză internă. Pe 30 decembrie a fost depusă cererea pentru suspendarea plăților până la clarificarea situației acestui contract”, a declarat luni, la Realitatea TV, ministrul pentru Societatea Informațională, Sorin Grindeanu.

La audieria sa în Parlament, în decembrie, Sorin Grindeanu a declarat că amânarea plății celei de-a doua tranșe de 50 milioane de lei pentru licențele Microsoft, care trebuia achitată în octombrie, va genera penalități de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere de la 1 ianuarie 2015.

„Conform contractului, plata sumei trebuia efectuată în cursul lunii octombrie. În prezent, Corpul de control al ministerului verifică clauzele contractului. Sperăm să avem un raport în cel mai scurt timp pentru că vom fi obligați, conform contractului, să achităm penalități de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere”, a afirmat Grindeanu.

Anterior, fostul ministru Răzvan Cotovelea spunea că amânarea efectuării plății este efectul verificărilor aflate în curs cu privire la numărul licențelor utilizate.

În iulie 2013, Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) a transferat către UniCredit Țiriac suma de 25 milioane de lei (5,63 milioane de euro) pentru utilizarea a 186.087 licențe Microsoft de către Ministerul Educației, în baza unui contract cesionat către bancă de D-Con.Net AG (Elveția).

Plata a reprezentat ultima tranșă (a treia) dintr-un contract încheiat în august 2011 și valabil până la 31 decembrie 2012, prin care MSI s-a obligat să achite D-Con.Net AG, în trei tranșe, suma de 13,9 milioane de euro pentru închirierea dreptului de utilizare a unui număr de 186.087 de licențe Microsoft pentru Ministerul Educației.

„Plata efectuată a fost aferentă contractului subsecvent 108/17.08.2011”, se arăta într-un răspuns al MSI din 12 august 2013 remis la solicitarea Mediafax.

Anterior, ministerul a achitat două tranșe, respectiv 3.746.748 euro în anul 2011 și 5.078.925,50 euro în anul 2012.

În urma unei licitații din iulie 2009, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (actualul MSI) s-a obligat să plătească, până în 2012, suma de 90,18 milioane de euro (TVA inclusă) pentru dreptul de utilizare a unui număr de 163.427 licențe Microsoft de către circa 30 de instituții publice, printre acestea numărându-se mai multe ministere.

Furnizorul dreptului de utilizare a licențelor a fost asocierea de firme D-Con.Net AG, D-Con.Net GmbH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG, Dim Soft SRL și Microsoft România (în calitate de subcontractant), singurul ofertant care s-a înscris la licitația organizată de minister.

Contractul încheiat între D-Con.Net AG și MSI a fost cesionat către UniCredit Țiriac Bank în septembrie 2009.

În intervalul 2010-2012, MSI a plătit, în trei tranșe, suma de 90,18 milioane de euro pentru închirierea cu opțiune de cumpărare a drepturilor neexclusive de utilizare a licențelor Microsoft pe o durată de 3 ani, până la 30 septembrie 2012, pentru instituțiile administrației publice centrale prevăzute în anexa nr. 2 la HG 460/2009.

În total, pentru utilizarea licențelor Microsoft în perioada 2009-2012, suma pe care MSI a plătit-o se ridică la 104,1 milioane de euro, respectiv 90,2 milioane de euro și 13,9 milioane de euro.

Pentru asigurarea legalității utilizării licențelor Microsoft utilizate în instituțiile publice în intervalul 2013-2015, părțile au încheiat un alt contract în valoarea totală de 33,25 milioane de euro.

„Plățile se vor efectua în perioada 2013-2015 în tranșe egale anuale de 11.084.730,86 euro”, se arăta în răspunsul MSI din august 2013.

În intervalul 2005-2009, autoritățile române au plătit pentru utilizarea licențele Microsoft în perioada 2004-2009 suma de 105,08 milioane de dolari, în baza unu contract semnat în aprilie 2004 între Secretariatul General al Guvernului (SGG) și Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, partenerul Microsoft Ireland Operations Limited.

În luna septembrie a acestui an, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Codruța Kovesi, a solicitat procurorului general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție să ceară Senatului și Camerei Deputaților aviz pentru urmărirea penală a foștilor miniștri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme și Șerban Mihăilescu.

De asemenea, Kovesi a solicitat formularea unei cereri la Parlamentul European pentru avizarea urmăririi penale a lui Dan Nica.

Pentru alți cinci foști miniștri vizați în acest dosar, respectiv pentru Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu și Adriana Țicău, s-au formulat solicitări similare către președintele Traian Băsescu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună