Prima pagină » Economic » Ministrul IMM-urilor: Impozitul forfetar va fi aplicat din al doilea semestru

Ministrul IMM-urilor: Impozitul forfetar va fi aplicat din al doilea semestru

Ministrul IMM-urilor: Impozitul forfetar va fi aplicat din al doilea semestru
Ministrul delegat pentru IMM-uri și turism, Maria Grapini, a declarat, luni, că instituția pe care o reprezintă a finalizat studiile de impact în ceea ce privește aplicarea impozitului forfetar pe care le-a trimis ministrului Finanțelor, urmând ca măsura să se aplice din al doilea semestru.

Ministrul delegat pentru IMM-uri și turism, Maria Grapini, a declarat, luni, că instituția pe care o reprezintă a finalizat studiile de impact în ceea ce privește aplicarea impozitului forfetar pe care le-a trimis ministrului Finanțelor, urmând ca măsura să se aplice din al doilea semestru.

„Studiile de impact (privind impozitul forfetar, n.r.) le-am făcut noi, le-am predat la domnul Chițoiu (ministrul Finanțelor, n.r.) și rămâne ca din semestrul doi să fie aplicat acel nou impozit, în funcție de anumiți indicatori relevanți, la hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele, baruri, reparații auto, pe coduri CAEN. Niciodată nu s-a aplicat decât un impozit general. De aceea este o diferență foarte mare față de ceea ce s-a aplicat până acum”, a spus Grapini după o conferință de presă, potrivit Mediafax.

Ea a arătat că există diferențe între potențialul de a obține profit în funcție de domeniul de activitate.
„De aceea am insistat foarte mult și mă bucur că domnul ministru al Finanțelor a acceptat să se facă, și sper că așa va ieși până la urmă hotărârea de Guvern, să se facă impozitarea în funcție de domeniul de activitate. Altfel este în reparații auto, altfel este în industria hotelieră și altfel este în alimentația publică. Sper ca din semestrul doi să se aplice”, a adăugat Grapini.

Ministrul pentru IMM-uri și turism a anunțat în ianuarie că impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an, dacă studiul privind impactul măsurii va fi finalizat în primul trimestru.
Impozitul forfetar va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumusețare sau spălătorii auto, cuantumul urmând să fie stabilit după discuții cu patronatele de profil.
Impozitul urmează să se aplice ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu.

Hotelierii însă s-au opus acestei măsuri, afirmând că introducerea impozitului forfetar nu ar fi decât o taxă în plus pentru hoteluri și pensiuni, stimulând evaziunea și munca la negru.
Grapini a participat luni la lansarea lansarea proiectului „Identificarea/simplificarea barierelor administrative cu care se confruntă mediul de afaceri; elaborarea și implementarea unor indicatori calitativi și cantitativi de monitorizare”.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative. Valoarea eligibilă a proiectului, fără TVA, este de 3,1 milioane de lei, din care 2,6 milioane lei, valoare eligibilă nerambursabilă, iar restul cofinanțare eligibilă a beneficiarului.

Prin program se urmărește îmbunătățirea activității și performanțelor Direcției Mediu de Afaceri (DMA) din cadrul Ministerului Economiei, iar proiectul se desfășoară pe o perioadă de 18 luni, grupul țintă fiind format din 80 de persoane din DMA și din alte instituții din administrația publică centrală.

Fondurile vor fi utilizate, printre altele, pentru realizarea a două sondaje de evaluare sociologică, la nivel național, a percepției mediului de afaceri privind cadrul administrativ și de reglementare, aplicate pe un eșantion de minim 500 entități. De asemenea, se are în vedere realizarea mai multor studii de evaluare a percepției instituțiilor publice, dar și pentru evaluarea politicilor publice de simplificarea a barierelor administrative pentru mediul de afaceri.

Totodată, va fi întocmit un manual de evaluare și monitorizare a barierelor administrative din mediul de afaceri.
„Vrem ca la finalul programului să avem un set de măsuri pe care să-l punem pe masa Guvernului pentru a acționa astfel încât să eliminăm barierele administrative. Prin program se urmărește schimbarea percepției autorităților asupra mediului de afaceri. Mediul de afaceri și instituțiile statului au percepții diferite în ceea ce privește modul de operare în economie. Trebuie să găsim o cale de comunicare și de asemenea o cale pentru un comportament etic”, a precizat Grapini.

Ea a mai spus că după Sărbătorile de Paște se va întâlni cu toate organizațiile patronale reprezentative pentru a le prezenta programul.
 

Citește și