Ministrul Mediului: Garanția pentru sticlele de plastic va fi de 50 de bani. Ce fel de ambalaje vor putea fi predate

Publicat: 19 05. 2021, 11:26
Actualizat: 19 05. 2021, 12:37
Sursa foto: caracter ilustrativ

Garanția pentru sticlele din plastic pe care Ministerul Mediului o va propune este de 50 de bani pentru o sticlă, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna. Potrivit oficialului, forma finală a actului normativ privind sistemul de garanție-returnare va fi prezentată în coaliție, care și-l asumă.

O persoană care va returna o sticlă de plastic de până la 3 litri, indiferent de mărime, chiar și fără dop, va putea primi înapoi de la magazin, la returnarea acesteia, 50 de bani.

„Poate să fie un venit interesant pentru copii, care se duc după aceea și mănâncă ceva. Nu se va mai arunca sau dacă cineva găsește o sticlă, cu siguranță ridică sticla și merge și o predă la o stație automată”, a spus ministrul Tanczos Barna, marți seara, la Digi24.

Potrivit oficialului, vor putea fi predate doar sticlele colectate după pornirea programului, care sunt marcate pentru a fi identificate în sistem, și nu sticlele de acum 5 ani care sunt aruncate în natură.

Document asumat în coaliție

Ministrul Tanczos Barna a anunțat că actul normativ final privind sistemul de garanție-returnare va fi discutat în coaliție. „Săptămâna viitoare, probabil că marți, voi prezenta actul normativ în forma finală în coaliție și intră în analiza interministerială. O asumă coaliția, partidele de guvernământ și intră în circuitul de avizare”, a anunțat Tanczos Barna.

Potrivit oficialilor Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), citați de Agerpres, în 2019, gradul de reciclare a deşeurilor în România era de 16,9%, iar ponderea care include şi valorificare deşeurilor era de la 26,4%.

În programul de guvernare actual, Ministerul Mediului își propune reducerea cu cel puțin 75% a deșeurilor care ajung în gropile de gunoi, din totalul deșeurilor generate, până în anul 2025.

În ceea ce privește dezvoltarea sistemului de garanție-depozit pentru ambalaje, documentul prevede:

  • Includerea în HG-ul de înființare a regulilor de autorizare pentru administratorul de sistem.
  • Negocierea cu producătorii pentru a introduce treptat obligațiile de reciclare (în locul unui procent fix introdus odată, o ridicare treptată a procentelor).
  • Posibilitatea extinderii ulterioare a tipurilor de ambalaje colectate spre toate ambalajele primare de plastic și sticlă (ex: și borcane și flacoane de sampon și a altor categorii de ambalaje atipice) in functie de evolutia sistemului.
  • În urma analizei și consultării cu asociațiile de producători, deschiderea oportunităților de investiții din fonduri europene pentru demararea sistemului: o analiză a acestor oportunități demarată în comun de Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Mediului (sau AM POIM și MM)
  • Adiacent acestui proiect fanion care introduce garanția pentru ambalaje, demararea unor politic adiacente pentru reducerea aruncării deșeurilor în natură: reglementarea depozitării resturilor din construcții pentru locuințe individuale și afaceri mici, schimbarea schemei de sancțiuni pentru autoritățile locale, care e nefuncțională astăzi.