Ministrul Muncii, Raluca Turcan a declarat miercuri seara, la TVR, că anul acesta pensiile vor fi calculate potrivit legislaţiei în vigoare. În plus, Turcan a precizat că ar avea nevoie între 500 şi 1.000 de oameni pentru a grăbi procesul.
„În acest moment aş putea spune că anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare, iar legea care a fost vânturată în faţa a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic va fi cel mai probabil prorogată, astfel încât, în paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, să pregătim o nouă lege a pensiilor, sustenabilă din punct de vedere financiar care să aducă contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei legi noi a pensiilor”, a explicat Turcan, la postul național de televiziune.
De asemenea, Raluca Turcan a mai spus că joi va da un ordin de ministru prin care să fie revizuite şi evaluate toate dosarele de pensie.
Începem acest proces de evaluare a dosarelor de pensie, aproximativ 5 milioane, cu structura actuală, cu toate că inclus din 2019 ar trebuit pregătită infrastructura, echipamente, softuri şi oameni. Începem cu actuala structură din casele de pensii, urmând ca în perioada următoare, după ce se definitivează programele pe fonduri europene, pe o perioadă determinată, să încercăm să atragem – noi vrem să facem lucrul acesta pe programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, întrucât reprezintă o măsură de reformă, să atragem fonduri să plătim personal suplimentar pe o perioadă determinată – soft şi echipamente – astfel încât să grăbim procesul de evaluare şi recalcularea pensiilor”, a mai spus ministrul Muncii.
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, declarase luni seară, la B1 TV, că majorarea pensiilor cu 40% nu a fost niciodată pregătită şi dorită la modul real, iar România, în nicio etapă a dezvoltării sale, nu este în stare să facă efortul bugetar necesar acestei majorări, adică 138 de miliarde de lei.
Eu, subiectul pensiei, aş dori în Guvernul Cîţu să-l scoatem complet din lupta politică şi să spunem foarte limpede următorul lucru: s-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, însă această majorare niciodată nu a fost pregătită şi dorită la modul real. O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care România în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar şi în anii de pandemie, nu şi l-ar fi putut permite. Mai mult decât atât, în momentul în care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorări de 40%, era necesară o etapă de pregătire şi de recalculare a tuturor pensiilor, astfel încât, pe o nouă formulă, să crească pensiile cu 40%. Această etapă a fost angajată prin lege în iunie 2019, când era PSD la guvernare, şi în trei luni de zile ar fi trebuit, printr-un singur ordin de ministru, să înceapă această evaluare a tuturor dosarelor de pensie, să fie pregătite pentru ca după ce se stabileşte formula pe noua lege să apeşi un buton şi pensiile să se recalculeze. Evident că lucrul acesta nu s-a întâmplat”, a afirmat Raluca Turcan, la B1 TV.
Raluca Turcan a primit un răspuns dur, după ce a anunțat că pensiile vor crește cel puțin cu rata inflației, în niciun caz cu 40%, cum a stabilit și CCR.
Ministrul Muncii a anunțat, săptămâna trecută, că speră într-o recalculare, ocazie cu care a dat de înțeles că pensiile ar putea crește cu doar 3%. Totodată, nu a precizat nici data de la care vor fi indexate. Situația i-a enervat la culme pe pensionarii din România, care i-au transmis un răspuns dur ministrului Muncii.
Silvia Petre, preşedinte al Asociaţiei de Pensionari din Timiş, o anunță pe Raluca Turcan că poate păstra respectivul procent pentru interesul propriu, adăugând că tot ce se întâmplă în clipa de față reprezintă o “bătaie de joc” la adresa celor care au muncit aproape o viață.