Ministrul Muncii anunță măsuri de sprijin pentru angajații cărora li s-a redus programul de lucru din cauza pandemiei și implicit și salariul. Astfel, statul va acoperi diferența de salariu brut pentru angajații cărora le este redus programul de lucru. Guvernul susține că din calculele realizate ar fi vorba dspre 700.000 de oameni care se află în această situație. Pentru a primi acest ajutor, firmele trebui să îndeplinească două condiții.
„Statul urmează să plătească diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv lucrate. Maximum ce se poate reduce din activitatea unei persoane este de 50% din contractul de muncă.
Reducerea timpului de lucru se va face doar pe baza informării și consultării sindicatelor, respectiv a salariaților, în cazul în care nu există sindicat în respectiva unitate, și se poate face pentru o perioadă de cel puțin cinci zile lucrătoare, cu anunțarea salariatului cu cinci zile anterior producerii acestei decizii”, a explicat ministrul Muncii, la finalul ședinței de Guvern de vineri.
Cele două condiții pe care trebuie să le îndeplinească firmele pentru a obține acest pachet sunt: cel puțin 10% dintre salariați trebuie să lucreze cu program redus, iar cifra de afaceri din luna anterioară luării acestei măsuri trebuie să fie cu cel puțin 10% mai mică decât cea înregistrată în luna similară din 2019.
Această măsură se va aplica până la 31 decembrie 2020, iar sumele vor fi achitate, prin Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, acelaș mechanism folosit șa la plata șomajului tehnic.
De asemenea, VIoleta Alexandru anunță că Statul se va implica și în asigurarea echipamentului pentru telemuncă.
„Se vor acorda 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat, urmând ca banii să fie acordați o singură dată, pentru echipamentul necesar desfășurării activității de telemuncă”, a mai precizat Violeta Alexandru.