Ministrul pentru Mediul de Afaceri: O companie din Emiratele Arabe Unite intenționează să deschidă o nouă linie aeriană către România
„Este o invitație pe care am primit-o din partea reprezentanților guvernului din Emirate și este urmare firească a vizitei pe care a avut-o doamna premier, în ultima parte a anului trecut, în Emiratele Arabe Unite și nu numai, în multe țări din zona Golfului. A primit o invitație oficială pentru a discuta de investițiile pe care cei din Emirate doresc să le facă în România. Am vorbit de investiții în infrastructură. Am prezentat atunci parteneriatul public – privat. Am prezentat toate posibilitățile de a investi: fie în aeroportul nou din Sudul Bucureștiului, fie în autostrăzi de infrastructură. Interesul există și suntem în Emirate pentru a discuta aceste lucruri mai aprofundate”, a precizat Ștefan Radu Oprea, sâmbătă, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
Din delegație va face parte Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice a premierului Viorica Dăncilă, a confirmat ministrul pentru Mediul de Afaceri.
„Potențialul din zona Golfului este foarte mare”, a subliniat Oprea, referindu-se atât la afacerile companiilor românești, care deja au început să exporte pe acestă piață animale și produse agricole, cât și la cele din zonă interesate de România. „Referitor la potețialul pe care companiile din Emirate doresc să le facă, inclusiv vorbim cu o companie care dorește să deschidă o nouă linie aeriană. Acest lucru va duce, cu siguranță, la un număr mai mare de investitori și dintr-o parte și din cealaltă”, a subliniat Oprea.
În plus, vineri, concretizarea proiectelor și acțiunilor din domenii precum energie, agricultură și turism a constituit tema principală a discuțiilor dintre Ștefan-Radu Oprea și Iannis Brachos, secretarul general pentru relații economice internaționale în Ministerul Afacerilor Externe din Grecia. Întâlnirea a avut loc în marja cvadrilateralei România – Bulgaria – Grecia – Serbia, programată la București pe 29 martie. Delegațiile au fost conduse de Prim-miniștrii Viorica Dăncilă și Alexis Tsipras.
„Încă avem un potențial semnificativ de dezvoltare a relațiilor economice – atât în plan bilateral, cât și în plan regional. Domenii vaste precum energia, agricultura, turismul, transporturile, infrastructura, IT, cercetare-dezvoltare prezintă maxim interes și oferă numeroase oportunități de cooperare, pe care trebuie să le valorificăm”, a afirmat ministrul Oprea.
Agenda europeană a constituit un alt subiect al discuțiilor cu demnitarul elen. Ministrul Oprea a detaliat prioritățile și inițiativele românești în domeniile politicilor comerciale și mediului de afaceri, propunând o cooperare strânsă pentru realizarea de progrese în aceste dosare.
Demnitarul elen a exprimat interesul țării sale pentru inițiativa lansată cu prilejul reuniunii ambasadorilor IMM în UE, SME ENVOYS, de revizuire a Small Business Act, în sensul adaptării la evoluții dinamice în domeniul digitalizării și ponderea majoritară a IMM-urilor în economie. Ștefan Radu Oprea a insistat asupra necesității de includere în noul cadru financiar anual a unui instrument de finanțare a start-up-urilor inovative și de creare a unei rețele de incubatoare și acceleratoare de afaceri la nivel european, potrivit unui comunicat de presă al MMACA.
Totodată, ministrul Oprea a avansat propunerea de încheiere a unui memorandum de înțelegere în domeniile IMM și start-up-uri pentru aprofundarea cooperării: „Am identificat, de asemenea, oportunități de cooperare la nivel european și la Marea Mediterană, unde România și Grecia ar trebui să aibă un rol mai activ”. Propunerea a fost acceptată și în perioada imediat următoare se vor realiza demersurile de încheiere a acestuia.
În plus, ministrul român a primit confirmarea susținerii Greciei pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). În acest context, demnitarul elen a apreciat modalitatea în care funcționează, în România, programul one-stop-shop pentru investitorii străini, solicitând informații detaliate.
De asemenea, Alexandru Petrescu, ministrul comunicațiilor și societății informaționale, a făcut parte, vineri, din delegația română care a participat la consultările interguvernamentale România – Republica Elenă, cu ocazia Reuniunii în format cvadrilateral România-Bulgaria-Republica Elenă-Serbia.
„Cooperarea în domeniul comunicațiilor și societății informaționale reprezintă un punct central al dezvoltării relației bilaterale româno-elene, atât din punct de vedere al întăririi colaborării pentru dezvoltarea regiunii Balcani, dar și din perspectiva atingerii unor obiective comune în cadrul Uniunii Europene. Este nevoie ca România și Republica Elenă să colaboreze în mod determinat și în domeniul securității cibernetice, e-guvernare, dezvoltarea competențelor digitale și al transferului de know-how privind crearea orașelor inteligente în turism și digitalizarea diferitelor sectoare economice, cum ar fi agricultura”, a declarat Alexandru Petrescu.
În prezent, sunt înregistrate în România 7.346 de firme elene, care dețin împreună un capital de 1,36 miliarde euro. Grecia se situează pe locul 9 în clasamentul pe țări de rezidență a investitorilor. Firmele din Grecia au investiții de aproximativ patru miliarde de euro în economia românească, în sectoare precum cel al comunicațiilor, bancar și agriculturii.
Anul trecut, schimburile comerciale dintre România și Republica Elenă au însumat 1,96 miliarde euro, în creștere cu 10% față de anul 2017. Exporturile românești de bunuri au înregistrat 996,83 milioane euro, ceea ce reprezintă o creștere cu 11,15% față de anul 2017, iar importurile 960,57 milioane euro – creștere cu 8,91%. Balanța comercială este favorabilă României, înregistrându-se un excedent de 36,26 milioane de euro.