„Într-un timp foarte scurt, săptămâna viitoare, vom prezenta un document public, astfel încât în prima parte a lunii martie să avem o decizie adoptată și totul să fie foarte clar”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Realitatea TV.
Oficialul a precizat că lucrurile vor fi clarificate în luna martie „tocmai pentru a nu depăși termenul de 90 de zile (de la începutul anului) în care contribuabilii cu venituri din activități independente își păstrează calitatea de asigurați în sistemul public de sănătate”.
Potrivit ministrului Finanțelor, vor exista „câteva principii” în baza cărora se vor clarifica, în viitorul act normativ, lucrurile care acum sunt în suspensie. Redăm, în continuare, precizările ministrului:
– „Din cele 5 formulare ANAF în care se declară veniturile va mai rămâne unul singur”
– „Se va merge pe estimare (n.n.- a veniturilor), deci fiecare va depune o singură declarație și va avea o singură plată pe an. Vor exista declarații rectificative”
– „Cei care au depus Formularul 600 (38.000 de contibuabili) nu mai depun decât dacă suma este mai mare”
– „Nu își pierde nimeni calitatea de asigurat. Suntem în termen de 90 de zile și nimeni nu pierde calitatea de asigurat la sănătate”.
„Săptămâna aceasta definitivăm mecanismul respectiv și apoi începe discuția publică pe fiecare propunere în parte”, a spus Teodorovici.
„Astăzi, un salariat plătește contribuție la cât câștigă, dar pe PFA – cu câștiguri uneori mult mai mari – se plătește la suma minimă, la 1.900 de lei. Este corect așa? Nu e corect, și lucrurile acestea se vor reolva”, a mai spus ministrul, precizând că obligația de completare a Formularului 600 le revine contribuabilior care au realizat un venit de peste 1.900 de lei lunar în 2017.
Eugen Teodorivici a mai dat asigurări că se vor rezolva, totodată, și „sincopele” din noua Lege a salarizării. „Au fost mereu nemulțumiți în sistem și trebuia făcută o lege clară și așezată pe mai mulți ani. Astăzi avem o lege a salarizării, un document complex. Sunt sincope, dar cazurile sunt mici, sub 3 la sută. Punctual, am început să rezolvăm aceste situații – vorbesc de mame, bolnavi de cancer și bolnavi – să fie reglementate ca nimeni să nu piardă față de ceea ce a avut anul trecut”.
„În 2015, deficitul bugetului de pensii era de 18 miliarde de lei; astăzi, cu transferul contribuțiilor, deficitul scade la 7 miliarde de lei”, a mai precizat ministrul Finanțelor.