Mircea Dușa: Legal, taxele și impozitele locale nu pot crește înainte de 2014

Mircea Dușa: Legal, taxele și impozitele locale nu pot crește înainte de 2014
Publicat: 04/10/2012, 17:45
Actualizat: 21/03/2019, 06:08

Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a declarat, joi, că din punct de vedere legal nu mai pot fi majorate taxele și impozitele locale pentru 2013, pentru că legea prevede modificarea lor cu cel puțin șase luni înainte de începerea noului an, transmite corespondnetul Mediafax.

Aflat într-o vizită în județul Arad, Mircea Dușa le-a spus jurnaliștilor, că „a văzut la știri un subiect foarte interesant”, respectiv că de anul viitor vor crește de taxele și impozitele locale, el afirmând că din punct de vedere legal nu este posibil acest lucru.

„Trebuie să fac o precizare: că în conformitate cu Codul fiscal, la articolul 292, și Legea 27 privind impozitele și taxele locale, acestea se revizuiesc prin hotărâre de guvern, adică limitele minime și maxime, o dată la trei ani. Acest lucru trebuia să se petreacă în prima parte a anului. Impozitele și taxele locale trebuie să se modifice cu șase luni înainte, ori noi suntem cu două luni înainte de începerea anului bugetar 2013”, a declarat Dușa.
Ministrul a spus că dacă limitele trebuie aprobate din trei în trei ani, „asta nu înseamnă că se majorează impozitele și taxele locale, mai ales că acestea, până la urmă, se aprobă prin hotărâri ale consiliilor locale”.

„Din punct de vedere legal, oricum nu există această posibilitate pentru anul 2013, ci pentru anul 2014”, a spus Dușa.

Actualizarea impozitelor și taxelor locale prin indexarea cu rata inflației reprezintă o prevedere expresă din Codul Fiscal, asumată și în acordul cu partenerii externi, și trebuia realizată până la 30 aprilie, însă guvernul precedent nu a respectat termenul limită, potrivit Ministerului Finanțelor.

MFP a publicat, miercuri, proiectul de HG privind actualizarea taxelor și impozitelor locale cu rata inflației pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluând în mare parte prevederile unui proiect de ordonanță publicat de minister în luna martie, dar care nu a ajuns să fie aprobat în Guvern.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele și amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflația din perioada 2010-2012, și a arătat că s-a enervat că reprezentanții Ministerului Finanțelor nu l-au consultat și nu au explicat mai clar.

„Când am văzut știrea – căci eu n-am văzut propunerea – l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu și am spus: Domnule, ați înnebunit, ce aveți?. El a spus că nu știe nimic și că-l sună pe secretarul de stat Liviu Voinea. Îl sună pe Voinea care spune: nu știu nimic. Că așa este la Ministerul Finanțelor, este ca într-o „scrisoare pierdută”. După care m-au sunat înapoi, în aceeași ordine ierarhică, și mi-au explicat. Sigur, discuția nu a fost așa de veselă cum o descriu eu. O dată la trei ani, conform legii, autoritățile locale au voie, nu obligația, să actualizeze taxele locale cu inflația. Pentru asta, Ministerul Finanțelor dă o hotărâre care spune cât este inflația și cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, poate să mărească anumite taxe. Sigur că m-am enervat pentru că nu am fost consultat și nu au explicat ei ce explic eu acum”, a spus Ponta la Realitatea TV.

Ministerul Finanțelor a transmis, joi, un comunicat prin care precizează că: „În concordanță cu prevederile art.292 alin.1 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, o dată la 3 ani se actualizează nivelurile impozitelor și taxelor locale, ținând cont de evoluția ratei medii a inflației de la ultima indexare, prin Hotărâre de Guvern inițiata în comun de Ministerul Finanțelor Publice și de Ministerul Administrației și Internelor. Codul Fiscal este elaborat conform normelor europene în domeniu și orice guvern are obligația de a-l respecta”.

De altfel, din textul articolului invocat de Ministerul Finanțelor Publice nu rezultă că indexarea ar fi opțională: „(1) În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează o dată la 3 ani, ținând cont de evoluția ratei inflației de la ultima indexare.2) Sumele indexate se inițiază în comun de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Administrației și Internelor și se aprobă prin hotărâre a Guvernului, emisă până la data de 30 aprilie, inclusiv, a fiecărui an”.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
Se întocmesc liste de buncăre şi adăposturi. Toate clădirile sunt inventariate
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...