Prosumatorii care vor să își cumpere baterii pentru stocare energiei electrice produse din surse solare deja instalate ar putea, în viitor, să poată accesa finanțare din partea statului, în măsura în care actualul program Casa Verde fotovoltaice, a cărui ediție din acest an va debuta vineri, își va îndeplini obiectul asumat. Date fiind provocările din piață după creșterea accelerată a numărului și capacității instalate a prosumatorilor, autoritățile au decis din acest an să dea bani și pentru instalații de stocare.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri, la întrebarea presei, că s-a consultat cu președintele Administrației Fondului pentru Mediu și nu exclude ca, în viitor, să se acorde finanțare doar pentru componenta de stocare a energiei din surse fotovoltaice.
Deocamdată, iar aceasta este o noutate a programului Casa Verde Fotovoltaice, din acest an a crescut finanțarea acordată de stat pentru panouri, cu condiția de a cumpăra și instalații de stocare.
„Noutatea programului Casa Verde Panouri Fotovoltaice 2024 este legată de faptul că pentru prima oară finanţăm şi stocarea. Cu alte cuvinte, curentul pe care îl producem în timpul zilei îl putem consuma în propria gospodărie, noaptea, folosind acumulatori de minim 5 kW pe care îi finanţăm tot cu 90%, aşa cum finanţăm şi panourile fotovoltaice”, a spus ministrul Mediului.
Mircea Fechet a precizat că decizia a fost luată după ce mulți prosumatori au semnalat că se trezeau decuplaţi de la reţea în mijlocul zilei.
„Este un lucru pe care bineînțeles nu pot decât să îl dezaprob, dar este o chestiune tehnică în legătură cu care nu avem mare lucru de făcut, și din acest motiv am decis şi finanţarea bateriilor”, a declarat Mircea Fechet miercuri, în cadrul briefingului de la finalul ședinței de Guvern de miercuri.
Decuplarea prosumatorilor se întâmplă atunci când producția din resurse fotovoltaice este prea mare pentru capacitatea rețelei de distribuție, astfel că prosumatorii ajung să consume curent din rețea, dacă nu pot stoca ce au produs peste zi.
„În măsura în care vom constata că ne atingem scopul acestui program, am discutat deja cu preşedintele AFM ca în viitor să avem o sesiune dedicată pentru finanţarea acumulatorilor acelor prosumatori care fie prin intermediul programului Casa Verde Panouri Fotovoltaice, fie din buget propriu, şi-au instalat panouri pe casă, dar nu şi acumulatori”, a detaliat Mircea Fechet.
Ministrul a precizat însă că adăugarea unor unități de stocare la o instalație existentă presupune o modificare semnificativă a acesteia.
De amintit că proiectul de lege adoptat de Parlament care le impune unora dintre cei care produc energie din surse regenerabile să o stocheze a fost retrimis Legislativului de șeful statului la jumătatea lunii iulie. Proiectul urmează să primească votul final în Camera Deputaților, după ce a trecut, cu unanimitate de Senat, la reexaminare, acum două zile.
Sesiunea de finanţare pentru înscrierea solicitanţilor persoane fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională va fi lansată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) începând din 27 septembrie 2024, ora 10:00.
Aceasta durează până pe 8 octombrie 2024, câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni, prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe siteul www.afm.ro.
Totodată, unităţile de cult se vor putea înscrie în program în data de 9 octombrie 2024, ora 10:00 sau până la epuizarea bugetului.
Bugetul pentru actuala ediție este unu record, de aproximativ 2 miliarde de lei, din care s-ar putea sprijini apriximativ 67.000 de gospodării pentru instalarea de capacități de producere și stocare a energiei electrice.
Subvenția acordată pentru fiecare beneficiar a crescut, față de anul precedent, de la 20.000 lei la 30.000 lei.
Buget total: 1.999.980.000 lei
Potrivit AFM, înscrierea solicitantului se face prin completarea unor câmpuri predefinite şi încărcarea documentelor necesare, care trebuie să fie valabile la momentul înscrierii în aplicaţie.
Documentele pe care le încarcă solicitantul persoană fizică în aplicaţie sunt:
Solicitantul se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni de înscriere, pentru un singur imobil.
Pentru solicitantul persoană fizică este eligibil proiectul care se implementează la adresa menţionată ca domiciliu în cartea de identitate.
Documentele pe care le încarcă solicitantul unitate de cult în aplicaţie sunt:
Solicitantul unitate de cult se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni, pentru un singur imobil.
Aplicaţia informatică nu permite modificarea/înlocuirea/eliminarea documentelor încărcate de către solicitant.
Toate informaţiile necesare participării în Program sunt publicate pe site-ul www.afm.ro, la secţiunea Programe de finanţare – Sisteme fotovoltaice.
CITEȘTE ȘI: