„Echipa va analiza noile evoluții economice și financiare, va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta proiectul bugetului pentru 2019″, a precizat Alejandro Hajdenberg, reprezentatul instituției la București.
În plus, această vizită pregătește misiunea de la începutul anului viitor privind consultările asupra Articolului IV, conform reprezentanților FMI.
La prognoza din octombrie, Fondul și-a redus estimarea de creștere economică pentru România, la 4%, de la 5,1% în aprilie.
În schimb, reprezentanții Fondului preconizează aceeași inflație, o creștere medie anuală de 4,7%, dar un deficit de cont curent de 3,5% din PIB, față de 3,7%, în aprilie.
FMI a redus prognoza de creștere economică pentru România
Fondul Monetar Internațional apreciază că România va avea în acest an o creștere economică de 4%, sub prognoza anunțată în vară, precum și o inflație de 4,7% și un deficit de cont curent de 3,5% din PIB, potrivit raportului „World Economic Outlook” lansat în octombrie.
„Economia României a înregistrat o creștere solidă de 6,9% în 2017 ca urmare a stimulentelor fiscale și a cererii externe puternice. Creșterea ar urma să încetinească până la 4% în 2018 și la 3,4% în 2019 (cu 1,1%, respectiv 0,1% sub estimările din aprilie 2018), pe măsură ce stimulentele se vor tempera”, se arată în raport.
În septembrie, Alejandro Hajdenberg, reprezentantul instituției în România, anunța că fondul analizează posibilitatea de a reduce, în octombrie, prognoza de creștere economică de la 5,1%, cât era estimarea atunci, la 4,4% sau 4,5%. Prognoza anunțată în iunie era construită pe datele din luna martie 2018.
Pe termen mediu, FMI prognozează o decelerare a creșterii economice a României către intervalul 3-3,5%.