Mobius: Adoptarea euro va presupune o disciplină benefică

Mobius: Adoptarea euro va presupune o disciplină benefică
Adoptarea euro va presupune o disciplină benefică pentru România și implică reforme pentru reducerea prețurilor și susținerea competitivității, a declarat președintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets, Mark Mobius.
Publicat: 30/09/2012, 11:48
Actualizat: 28/09/2018, 22:56

Adoptarea euro va presupune o disciplină benefică pentru România și implică reforme pentru reducerea prețurilor și susținerea competitivității, a declarat președintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets

„Euro are un viitor nemaipomenit și ar fi foarte bine ca România să treacă la euro, să adopte moneda euro. Orice țară este capabilă să adopte moneda euro, însă acest lucru va presupune o disciplină benefică pentru țară, astfel că atunci când oamenii sugerează că Grecia ar trebui să părăsească zona euro nu înțeleg de fapt ce se întâmplă. Dacă Grecia vrea să devină competitivă, cu un euro puternic, trebuie să își reducă prețurile”, a declarat Mobius, invitat la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

El apreciază că euro va continua să existe, susținut de dezbaterile și reformele implementate de țările din Uniunea Europeană, iar la finalul crizei Europa va deveni mai puternică. Mobius a spus, totodată că nu crede într-o criză globală și că foarte multe din discuțiile despre o criză globală sunt inventate.

Statele emergente din Europa Centrală și de Est au devenit tot mai reticente în privința adoptării euro în ultimii trei ani, odată cu dezvoltarea crizei datoriilor de stat. Deși zona euro este principala piață de desfacere pentru exportatorii din statele est-europene, care își vând peste jumătate din marfă în spațiul monetar, șapte dintre cele 10 state intrate în UE după 2004, inclusiv România, nu au adoptat încă moneda unică.

În România, autoritățile vor definitiva după alegerile parlamentare din decembrie strategia privind adoptarea monedei euro, ținta indicativă fiind în prezent anul 2015.

Polonia a renunțat în urmă cu trei ani la calendarul care prevedea intrarea în zona euro în 2013, iar premierul Donald Tusk a afirmat în iulie că moneda euro este „complet neatractivă”. Premierul ungar Viktor Orban a declarat în luna martie că Ungaria nu va adopta euro înainte de anul 2018, iar Sofia a suspendat pe termen nedefinit planurile de trecere la moneda unică.

Grecia se află în al cincilea an de contracție economică, cu șomajul la un nivel record. Statul a evitat intrarea în colaps din cauza îndatorării extrem de ridicate doar în urma a două acorduri de ajutor financiar extern, însumând 240 de miliarde de euro. Statul elen s-a angajat să aplice măsuri severe de austeritate, care au dus la demonstrații violente.

Totuși, potrivit șefului Franklin Templeton Emerging Markets, în Grecia sunt multe persoane care susțin implementarea reformelor.

„Sunt multe afaceri în Grecia copleșite de reglementări excesive cărora nu li se permite să facă ce își doresc să facă cu afacerile lor. Pentru a vă da un exemplu, prețurile la benzină și motorină sunt mai mari decât în alte părți ale Europei. De ce? Din cauza restricțiilor la importuri din alte părți ale Europei la benzină și motorină. Este un lucru rău pentru economie și pentru populația țării. Aici este nevoie de reforme, pentru că toate aceste lucruri care ridică costurile economiei împiedică mediul de afaceri să prospere. Dacă vrei să micșorezi rata șomajului trebuie să dezvolți micile întreprinderi”, a afirmat Mobius.

Franklin Templeton activează în România din septembrie 2010, de când a preluat administrarea Fondului Proprietatea, fond care deține în prezent participații la companii precum OMV Petrom (20,1%), Hidroelectrica (19,9%), Romgaz (15%), Nuclearelectrica (9,7%), Transgaz (15%), Complexul Energetic Oltenia (21,5%), Alro (10,2%) și BRD (3,6%).

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
Serialul care spulberă audiența Netflix. Cine dă marea lovitură
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cercetătorii au aflat, în sfârșit, de ce câinii se scutură atunci când sunt uzi