Moldova a găsit noi piețe de desfacere pentru vinurile considerate poșircă alcoolizată pe piețele europene, după scurtcircuitarea comețului cu Rusia, preponderent agricol. Vinurile moldovenești ieftine, de slabă calitate, dar cu o cu o cifră “octanică” cu mare căutare pe piața fostelor republici a fost unul din cele mai de succes produse de export ale modovenilor de peste Prut pe piața de est în ultimii 70 de ani. Ucraina și Belarus au detronat Rusia în schimburile comerciale cu Moldova, preponderent alcool. România se află și ea în cădere, dar doar din cauza Uniunii Europene, care interzice accesul tuturor otrăvilor, îmbuteliate sau vrac. Doar cele de colecție, sau decente, au voie și pe piața europeană.
Cu o cotă de 17,6% din totalul exporturilor moldovenești, Ucraina a devenit principala piaţă de desfacere pentru alcoolul moldovenesc, detronând Belarus şi România, care ocupă locurile doi şi trei, cu cote de 17,1% şi respectiv 14,5%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a Moldovei referitoare la primul trimestru din anul 2023, scrie News.ro.
Un oenolog cu 60 de ani de experiență în branșă ne-a explicat pe scurt: “Moldova a fost, și poate mai este, captivă în relațiile economice cu fostele URSS. Vin de 14 grade…Haida-de! Cognac de 38? Vodcă sub temperatura de fierbere a apei…Astfel, podgorenii au trebuit să măsluiască vinul, sau soiurile, ca să-l aducă la cerințele sau gradele cerute de piața pe care erau captivi”.
În primul trimestru al anului 2023, exportul total de alcool etilic şi băuturi alcoolice din Republica Moldova a crescut cu 26,8 la sută, ajungând la o valoare de 53,47 milioane de dolari.
Cel mai mai mult au crescut livrările în Ucraina – de circa 6,5 ori, urcând la 9,40 milioane de dolari, comparativ cu 1,44 milioane de dolari în trimestrul I 2022. Tendinţa de creştere a exporturilor de produse alcoolice din Moldova în Ucraina s-a făcut observată în trimestrele III şi IV ale anului trecut, când volumele au crescut de circa patru ori faţă de trimestrul I şi trimestrul II din 2022. Astfel, Ucraina a devenit principala piaţă pentru alcoolul moldovenesc, scrie NewsMaker.
Pe locul patru în topul pieţelor de desfacere ale Republicii Moldova a urcat Georgia, unde au fost exportate băuturi alcoolice de 3,23 milioane de dolari. Potrivit presei din Rusia, Georgia a devenit în primul trimestru din 2023 principalul furnizor de vinuri pe piaţa rusească inclusiv datorită reexportului de vin moldovenesc, care ajunge în vrac în Georgia, iar aici este ambalat şi vândut ca vin georgian. Rusia se află abia pe locul opt în clasamentul pieţelor de desfacere cu o cotă de 3,4%, practic la acelaşi nivel cu Serbia şi Statele Unite.
În exportul de băuturi alcoolice cota ce mai mare este deţinută de vinurile din struguri proaspeţi – circa 59,2% (31,66 milioane de dolari), exporturile crescând în primele trei luni ale acestui an cu 28%, faţă de aceeaşi perioadă din 2022, afirmă Banca Naţională a Moldovei referitoare la primul trimestru din anul 2023.