Prima pagină » Economic » Moneda EURO s-a depreciat în raport cu dolarul american, după ce Donald Trump a câștigat un nou mandat la Casa Albă. Scenariile analiștilor

Moneda EURO s-a depreciat în raport cu dolarul american, după ce Donald Trump a câștigat un nou mandat la Casa Albă. Scenariile analiștilor

Moneda EURO s-a depreciat în raport cu dolarul american, după ce Donald Trump a câștigat un nou mandat la Casa Albă. Scenariile analiștilor

Dolarul american și-a continuat creșterea, joi, tranzacționându-se la cel mai mare nivel de un an față de monede similare, îndreptându-se spre un al cincilea câștig zilnic consecutiv, alimentat de randamentele mai mari și de victoria lui Donald Trump în Statele Unite, arată Reuters. Analiștii spun că evoluția monedei europene depinde de agresivitatea tarifelor impuse de SUA.

Moneda europeană a avut cel mai redus nivel din ultimul an, mai exact din 1 noiembrie 2022, potrivit Reuters.

„Totul este despre dolar și Donald Trump, aceasta este povestea piețelor valutare”, a declarat Nick Rees, strateg valutar la Monex Europe.

Se estimează că tarifele comerciale mai mari și imigrația mai înăsprită sub viitoarea administrație Trump vor alimenta inflația, potențial încetinind ciclul de reducere a ratelor de schimb al Rezervei Federale pe termen mai lung, arată jurnaliștii Reuters.

Indicele dolarului american, care măsoară moneda față de șase omoloage de top, inclusiv euro și yen, a crescut cu 0,3% la 106,79 și a atins pentru scurt timp 107, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii noiembrie 2023, potrivit Reuters.

Ce spun analiștii XTB

Moneda euro s-a depreciat încă din momentul în care a fost anunțată victoria lui Donald Trump la Casa Albă, însă scenariile cu privire la menținerea acestei pante descendente sau la o paritate cu dolarul depind, în mare măsură, de nivelul de agresivitate al politicilor tarifare impuse de SUA, arată analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale.

Potrivit specialiștilor, politica tarifară a lui Trump susține teoria unui dolar puternic, deoarece ar reduce importurile și, prin urmare, oferta de dolari în străinătate.

„În acest context, Zona Euro este una dintre regiunile care ar putea suferi cel mai mult de pe urma acestor politici, deoarece multe dintre economiile europene se bazează pe exporturi”, arată analiza citată.

Germania este una dintre statele aflate în această situație, cu exporturi care sunt destinate în proporție de 10% Statelor Unite, principala sa piață. Prin urmare, tarifele includ două aspecte care întăresc dolarul, în detrimentul monedei euro.

În primul rând, este vorba despre reducerea ofertei de dolari în străinătate, deprecierea este oprită. În al doilea rând, intervine și reducerea cererii de produse străine – în acest caz, europene -, care va afecta economia Zonei Euro prin scăderea între 0,5% și 1,5% din PIB pentru anul în care se aplică tarifele, arată analiștii XTB.

Va mai scădea euro?

Potrivit specialiștilor, Zona Euro are deja țări cu rate de creștere foarte scăzute sau chiar trimestre în recesiune, cum este – din nou – cazul Germaniei. În acest context, BCE ar fi nevoită să reducă mai rapid ratele dobânzilor, ceea ce ar duce la o slăbire suplimentară a monedei euro.

Răspunsul la întrebarea „Va continua euro să scadă?” va depinde, de fapt, de implementarea politicii tarifare agresive plănuite de Trump.

Președintele ales al SUA dorește un dolar slab pentru a crește exporturile, iar politicile fiscale pe care intenționează să le implementeze vor slăbi, probabil, moneda”, subliniază analiștii XTB.

Astfel, dacă tarifele sunt implementate, euro va continua probabil să sufere. Pe de altă parte, dacă nu va fi cazul, am putea asista la o stabilizare a monedei, corelată cu presiunea descendentă asupra dolarului, alimentat, la rândul său, de creșterea deficitului provocată de reducerile fiscale.

Analiștii spun că în privința posibilei parități între euro și dolar, acesta nu este un scenariu fezabil pe termen scurt, dar după ce Powell își încheie în 2026 mandatul în fruntea FED, Donald Trump va avea multe instrumente pentru a putea „împinge” dolarul în jos. Prin urmare, acest scenariu cu privire la paritate va dura mult timp.

Sursa foto: Profimedia

Citește și:

ANALIZĂ Le Monde: Sub efectul electroșocului generat de TRUMP, Europa se realiniază față de criza ucraineană, pentru a evita excluderea

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și