Moneda națională prinde putere. Cursul BNR a atins un nou minim al ultimelor trei săptămâni

Moneda națională prinde putere. Cursul BNR a atins un nou minim al ultimelor trei săptămâni
Publicat: 31/01/2014, 13:31
Actualizat: 29/07/2014, 20:42

Cursul de referință anunțat de BNR a atins un nou minim al ultimelor trei săptămâni, de 4,4978 lei/euro, ceea ce înseamnă o apreciere de 0,93% pentru moneda națională în ultimele patru ședințe, când s-a mișcat contrar direcției monedelor statelor din regiune.

Paritatea afișată vineri de Banca Națională a României (BNR) este cu 1,07 bani (0,24%) sub cea publicată joi, de 4,5085 lei/euro. O rată de schimb mai redusă decât cea de vineri a fost anunțată de BNR pe 6 ianuarie, a doua ședință din acest an, când euro a fost cotat la 4,4947 lei.

Pe de altă parte, leul s-a depreciat ușor vineri în raport cu dolarul american, cursul de referință urcand cu 0,75 bani (0,23%), la 3,3221 lei/dolar, de la 3,3146 lei/dolar în ziua anterioară.

Cursul de referință leu/franc elvețian a scăzut cu 1,1 bani (0,3%), de la 3,6870 lei/franc la 3,6760 lei/franc.
Ratele de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

În ultimele zile monedele statelor emergente s-au depreciat vizibil sub presiunea retragerii masive a investitorilor de pe piețele emergente, însă efectele nu s-au resimțit atât de mult pe piețele din regiune.

Totuși, leul s-a întărit în ultimele patru zile, în timp ce zlotul și forintul au scăzut în raport cu euro, evoluția determinându-i pe dealeri să spună că banca centrală a intervenit indirect în piață pentru susținerea monedei naționale prin vânzări indirecte de euro și cumpărare de lei.
Rata de schimb leu/euro a scăzut pe piața interbancară cu 3,95 bani (0,87%) începând de marți și până în prima oră a ședinței de vineri, când euro a fost tranzacționat chiar la 4,4870 lei/euro, pentru prima dată în ultimele trei săptămâni.

„Așa cum anticipam, banca centrală a continuat să intervină agresiv în apărarea leului ieri, cu volumele tranzacționate ieri aproape de maximul record și moneda locală întărindu-se împotriva tendinței regionale până la 4,51/euro (…) Credem că acțiunile recente sugerează că banca este determinată să descurajeze pozițiile speculative împotriva leului. Cum moneda locală s-a apreciat până dincolo de 4,50/euro în această dimineață pentru prima dată de la decizia BNR din 8 ianuarie (de reducere a ratei dobânzii de politică monetară la 3,75% pe an – n.r.), este foarte probabil ca mișcarea să fi fost indusă și de închiderea unor poziții ce erau împortiva leului, evoluții care ne așteptăm să continue”, afirmă analiștii ING Bank într-o notă transmisă vineri dimineață.

La deschiderea sesiunii de vineri euro a fost cotat la 4,5070 – 4,5090 lei, cu 0,2 – 0,4 bani (0,04% – 0,09%) sub nivelurile de joi din jurul orei 16:30, de 4,5090 – 4,5130 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a continuat să scadă treptat, iar când a coborât sub pragul de 4,5000 lei/euro, dealerii spun că unii jucători au închis din pozițiile în care mizau pe deprecierea leului și au cumpărat lei din piață, ducând astfel cotațiile până la un nivel minim al primei ore de tranzacționare de 4,4870 lei/euro.

La ora 13:00, când BNR anunță cursul de referință, pe piața interbancară euro era cotat la 4,4990 – 4,5010 lei, cu 1 – 1,2 bani (0,2%) sub închiderea de joi.
La jumătatea ședinței de la București, zlotul și forintul erau în scădere cu 0,2% și, respectiv, cu 0,8% în raport cu euro.

„Întărirea leului pe fondul presupuselor intervenții valutare oficiale a avut un cost însă, ratele pe termen scurt urcând ieri cu circa 200pb (2 puncte procetuale – n.r.) și adăugând încă 150pb (1,5 puncte procentuale – n.r.) la creșteri astăzi, până în jurul a 5% pentru ON (plasamente pe termen de o zi – n.r.). În vreme ce nu credem că surplusul de lichiditate semnificativ a fost epuizat de acțiunile BNR din piața valutară din ianuarie, așteptăm datele de rezerve valutare de luni și datele de lichiditate interbancară de joi pentru a estima dimensiunea impactului asupra condițiilor de lichiditate”, mai spun analiștii ING Bank.

Intervențiile indirecte ale BNR în piață din ultimele zile au influențat și dobânzile practicate de băncile comerciale, astfel că ratele afișate au crescut vizibil, ajungând ca după aproximativ șase luni să se plaseze peste rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 3,75% pe an, minim istoric.
Dobânzile pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au urcat vineri dimineață la 5% – 5,5% pe an, după ce la deschiderea ședinței au fost de 3,5% – 4% pe an.

Ratele medii ale dobânzilor pe piața monetară interbancară anunțate de BNR la ora 11:00 au fost de 3,83% pe an și, respectiv, 4,33% pe an pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi, după ce joi au fost de 1,95% pe an și, respectiv, de 2,45% pe an.
Pentru plasamentele pe termen de o săptămână, ratele medii au urcat la 3,83% – 4,33% pe an, de la 2,07% și, respectiv, 2,57% pe an în ziua anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a sărit cu mai mult de un punct procentual, de la 2,43% pe an la 3,52% pe an.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal