Monedele de 1 și 2 eurocenți ar putea fi retrase din circulație, din cauza costurilor de producție mai mari decât valoarea, care au cauzat pierderi de 1,4 miliarde de euro începând din 2002, potrivit unui set de propuneri ale Comisiei Europene (CE), care include mai multe variante, scrie Mediafax.
Executivul comunitar a identificat, la cererea Parlamentului European și a Consiliului de Miniștri, patru scenarii pentru cele două monezi.
Astfel, situația actuală ar putea fi menținută, costurile de producție ar putea fi reduse sau monedele ar putea fi retrase.
Scoaterea de pe piață s-ar putea derula rapid sau gradual, notează Comisia.
„Comisia s-a consultat cu mediul de afaceri și asociații ale consumatorilor, trezorerii, monetării și bănci centrale asupra beneficiilor și aspectelor negative ale continuării emiterii de monede de 1 și 2 eurocenți. Vom începe acum această discuție cu părțile interesate și statele membre, pentru a vedea dacă se conturează o preferință clară pe ce scenariu să se bazeze o propunere legislativă”, a declarat comisarul pentru afaceri economice și monetare, Olli Rehn, potrivit unui comunicat al CE.
Producția celor două monede este o activitate generatoare de pierderi pentru zona euro, iar diferența dintre valoarea acestora și sumele plătite de state pentru a le obține indică o pierdere totală de 1,4 miliarde de euro începând din 2002.
Atitudinea populației față de retragerea monedelor este mixtă, notează executivul UE.
Oamenii obișnuiți se tem că retragerea acestora ar putea duce la creșteri de prețuri, prin rotunjire, însă în același timp tratează monedele ca fiind lipsite de valoare și nu le mai reintroduc în circuitul financiar.
Rata ridicată de ieșire din circulație și necesarul tot mai mare pentru monede cu valoare redusă, generat de practica „prețurilor psihologice”, au condus la o cerere în urcare. Monedele cu valoare mică reprezintă în prezent aproape jumătate din toate monedele aflate în circulație.
Începând din ianuarie 2002, țările din zona euro au emis peste 45,8 miliarde de monede de 1 și 2 euro, echivalentul a 137 de unități pe cap de locuitor.