Prima pagină » Economic » Moody’s a coborât plafonul de rating al Greciei la extrem de specualtiv

Moody’s a coborât plafonul de rating al Greciei la extrem de specualtiv

Moody's a coborât plafonul de rating al Greciei la extrem de specualtiv
Agenția de evaluare financiară Moody's a coborât plafonul de rating al Greciei, nivelul maxim ce poate fi acordat unui emitent local, la "Caa2", extrem de specualtiv, din cauza riscului în creștere ca țara să părăsească zona euro.

Agenția de evaluare financiară Moody’s a coborât plafonul de rating al Greciei, nivelul maxim ce poate fi acordat unui emitent local,  la „Caa2”, extrem de specualtiv, din cauza riscului în creștere ca țara să părăsească zona euro.

Moody’s notează, totuși, că ieșirea statului elen din zona euro „nu este ceea ce agenția consideră a fi cel mai probabil scenariu”. După alegerile parlamentare din 17 iunie este posibil însă să se amplifice riscul privind părăsirea uniunii monetare de către Grecia.

„Într-o astfel de situație, ratingul maxim pe care Moody’s l-ar atribui instrumentelor financiare ale emitenților eleni ar coborî și mai mult”, avertizează agenția.

În prezent, cel mai ridicat rating atribuit unor obligațiuni ale unui emitent elen este de „B1”.

Orice decizii asupra ratingurilor luate ca urmare a instituirii noului plafon vor fi anunțate săptămâna următoare.

Există posibilitatea unor excepții pentru evaluarea unor instrumente financiare cu rating mai ridicat de „Caa2”, dacă emitentul elen este de fapt o companie cu o expunere redusă pe piața locală, are active substanțiale în afara țării sau primește sprijin substanțial de la o entitate din exterior.

Ieșirea a Greciei din zona euro ar conduce la pierderi importante pentru investitori, în urma redenominării datoriei statului și obligațiunilor emise de entități private sub incidența legii elene, și ar cauza perturbări severe în sistemul bancar al țării, precum și dislocări în economia reală. Impactul economic ar însemna pierderi suplimentare pentru posesorii de obligațiuni, indiferent dacă au fost emise sub incidența statului elen sau a altei țări.

Moody’s evaluează trei bănci elene prezente în România. Dintre acestea, National Bank of Greece, care controlează Banca Românească, și ATEbank au deja calificativ „Caa2”, în timp ce Emporiki Bank are rating „B3”. Emporiki este controlată de grupul francez Credit Agricole.

Citește și