Moody’s reduce perspectivele de creditare ale Chinei, pe fondul creșterii datoriei suverane

Publicat: 05 12. 2023, 16:00

Agenția de evaluare Moody’s a redus perspectivele obligațiunilor suverane chineze la nivelul negativ, evidențiind intensificarea preocupărilor mondiale privind nivelul de îndatorare al economiei chineze, a doua ca mărime din lume.

Nivelul a fost redus de la stabil la negativ, dar China menține calificativul A1 pe termen lung privind situația obligațiunilor suverane.

Potrivit analizei agenției de evaluare Moody’s, folosirea de către Beijing a stimulentelor fiscale pentru susținerea instituțiilor locale și spirala crizei imobiliare generează riscuri pentru economia Chinei.

Administrația de la Beijing s-a declarat ”dezamăgită” de hotărârea agenției Moody’s, subliniind, potrivit grupului media Bloomberg, că economia chineză ”rămâne rezilientă și are un potențial amplu”.

Impactul crizei imobiliare este sub control, potrivit Ministerului Finanțelor de la Beijing.

Modificarea evaluării Moody’s intervine în contextul în care amplificarea crizei imobiliare din China pare să se îndrepte spre stimulente fiscale, în condițiile în care Beijingul recurge la creditare pentru impulsionarea activităților economice. Această abordare a generat preocupări privind gradul de îndatorare suverană a Chinei.

”Reducerea perspectivelor sau modificările spre perspective negative marchează frecvent tendințe spre vești proaste și intensificări ale vânzărilor de active. Dar nu aș vedea aceste lucruri în următoarele două sau trei luni. Este dificil ca lucrurile să meargă mai rău decât actualele așteptări și durează puțin până observăm o relansare tactică sau o creștere scurtă a prețurilor”, afirmă Viraj Patel, analist la grupul Vanda Research.

Economia Chinei depune eforturi pentru intensificarea creșterii economice, în contextul în care relansarea post-pandemie a fost mai slabă decât se anticipa, pe fondul accelerării crizei imobiliare.

Președintele Xi Jinping a semnalat în octombrie că nu va tolera încetinirea ritmului economic sau persistența riscurilor inflaționiste, în contextul în care deficitul bugetar a atins în 2023 valoarea de 3,8%, peste plafonul de 3%.

”Ținând cont de provocările politice generate de datoriile instituțiilor locale, Guvernul central se concentrează pe evitarea instabilității financiare. Dar menținerea stabilității piețelor, combinată cu evitarea problemelor morale și limitarea costurilor fiscale de susținere generează provocări majore”, a constatat agenția Moody’s.