Moscova amenință Occidentul cu riposte simetrice dacă vor fi confiscate active ruse /Rusia ar putea întrerupe relațiile cu SUA

Moscova amenință Occidentul cu riposte simetrice dacă vor fi confiscate active ruse /Rusia ar putea întrerupe relațiile cu SUA
Publicat: 22/12/2023, 14:56

Administrația de la Moscova a avertizat, vineri,  că ar putea întrerupe relațiile diplomatice cu Washingtonul și ar putea riposta simetric la acțiunile  Statelor Unite și Uniunii Europene de confiscare a activelor ruse blocate prin sancțiunile impuse din cauza invaziei militare în Ucraina.

Statele Unite ”nu trebuie să aibă iluzia că Rusia se agață cu ambele mâini de relațiile diplomatice bilaterale”, a declarat vineri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de agenția Reuters.

Moscova a descris relațiile cu Washingtonul ca fiind ”sub nivelul zero” din cauza asistenței militare și financiare acordate Kievului pentru respingerea invaziei militare ruse.

Serghei Riabkov a subliniat că Rusia, care a lansat în februarie 2022 invazia militară în Ucraina, denumită de Moscova ”operațiune militară specială”, nu va iniția unilateral procedurile de întrerupere a relațiilor diplomatice, avertizând însă că s-ar putea ajunge la o astfel de situație din cauza anumitor decizii. ”O astfel de situație ar putea fi declanșată de confiscarea activelor, de escaladarea conflictului militar, de multe alte lucruri, nu aș merge spre anticipări negative. Noi suntem pregătiți pentru orice scenariu”, a atras atenția oficialul rus.

Unii politicieni occidentali au propus ca activele ruse blocate prin sancțiuni, care au valoarea de circa 300 de miliarde de dolari, să fie transferate Ucrainei pentru eforturile de reconstrucție.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, a avertizat că o astfel de manevră ar afecta semnificativ sistemul financiar mondial.

”Subiectul confiscării ilegale a activelor noastre este constant pe agenda Europei și a Statelor Unite. Acest subiect este inacceptabil pentru noi, are un potențial extrem de periculos pentru sistemul financiar global; dacă ar fi aplicate astfel de planuri, acest lucru ar fi o lovitură gravă la adresa întregului sistem financiar internațional. Iar Federația Rusă nu îi va lăsa niciodată în pace pe cei care ar face acest lucru. Europenii și americanii trebuie să înțeleagă perfect următoarea idee: vor fi consecințe legale pentru cei care fac acest lucru. (…) Iar noi vom confisca active ca ripostă”, a afirmat Dmitri Peskov, citat de agenția Interfax.

SUA și UE caută modalități legale pentru utilizarea activelor ruse blocate prin sancțiuni

Reacțiile Moscovei au apărut după ce John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a semnalat că Washingtonul pornește de la premisa că reconstrucția Ucrainei va trebui să fie realizată cu fonduri din Rusia. John Kirby a fost totuși rezervat, subliniind că încă nu se știe cum va putea fi Moscova forțată să furnizeze fonduri.

Comisia Europeană a propus, recent, proceduri prin care să taxeze profiturile generate de activele ruse blocate de Uniunea Europeană prin sancțiuni, suma care ar putea fi vizată de un impozit special fiind de circa 15 miliarde de euro. Pentru evitarea litigiilor internaționale, Comisia Europeană argumentează că profiturile generate de activele ruse nu sunt datorate Moscovei, pentru că sunt distincte de titlurile principale imobilizate prin sancțiuni.

Totuși, pe fondul reticenței manifestate de Banca Centrală Europeană, de Fondul Monetar Internațional și de unele state membre UE, Comisia Europeană a optat pentru o abordare etapizată, pentru a evita acțiuni de contestare din partea Moscovei. Potrivit Comisiei Europene, sunt blocate active ale unor entități private ruse în valoare de 28 de miliarde de euro și titluri ale Băncii centrale din Rusia în valoare de 207 miliarde de euro. Propunerea Comisiei Europene va trebui aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene, iar negocierile ar putea genera modificări substanțiale.

Citește și:

Oficial BCE: Uniunea Europeană se confruntă cu deficiențe economice ”structurale” /”Criza energetică amplifică problemele privind competitivitatea”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O mitralieră telecomandată, similară cu cea din filmul „Șacalul”, cu Bruce Willis, este produsă de...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Magnatul american care cheltuie milioane de dolari anual pentru a trăi veșnic, de nerecunoscut: „Fața...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
A dispărut ca prin magie: O femeie i-a păcălit pe toți membrii unui club de...
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Muncitori înghițiți de pământ la Săpoca, în Buzău. Trei au fost scoși în viață, al...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
O persoană apropiată familiei Prigoană a suferit un AVC, la doar câteva zile de la...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Senatori americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Avertisment oficial pentru clienții cu cont și card la Banca Transilvania: Rămâneți fără bani!
Un avion al companiei Malaysian Airlines a dispărut în mod straniu. Misterul aviației moderne
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Adriana Bahmuțeanu, din ce în ce mai afectată de faptul că nu își poate vedea...
Cine este Igor Cuciuc, interpretul de muzică populară care și-a pierdut fiica de doar 17...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Vârtejurile polare de pe Pământ ar putea exista și pe Soare, indică o cercetare