Moscova amenință Occidentul cu riposte simetrice dacă vor fi confiscate active ruse /Rusia ar putea întrerupe relațiile cu SUA
Administrația de la Moscova a avertizat, vineri, că ar putea întrerupe relațiile diplomatice cu Washingtonul și ar putea riposta simetric la acțiunile Statelor Unite și Uniunii Europene de confiscare a activelor ruse blocate prin sancțiunile impuse din cauza invaziei militare în Ucraina.
Statele Unite ”nu trebuie să aibă iluzia că Rusia se agață cu ambele mâini de relațiile diplomatice bilaterale”, a declarat vineri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de agenția Reuters.
Moscova a descris relațiile cu Washingtonul ca fiind ”sub nivelul zero” din cauza asistenței militare și financiare acordate Kievului pentru respingerea invaziei militare ruse.
Serghei Riabkov a subliniat că Rusia, care a lansat în februarie 2022 invazia militară în Ucraina, denumită de Moscova ”operațiune militară specială”, nu va iniția unilateral procedurile de întrerupere a relațiilor diplomatice, avertizând însă că s-ar putea ajunge la o astfel de situație din cauza anumitor decizii. ”O astfel de situație ar putea fi declanșată de confiscarea activelor, de escaladarea conflictului militar, de multe alte lucruri, nu aș merge spre anticipări negative. Noi suntem pregătiți pentru orice scenariu”, a atras atenția oficialul rus.
Unii politicieni occidentali au propus ca activele ruse blocate prin sancțiuni, care au valoarea de circa 300 de miliarde de dolari, să fie transferate Ucrainei pentru eforturile de reconstrucție.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, a avertizat că o astfel de manevră ar afecta semnificativ sistemul financiar mondial.
”Subiectul confiscării ilegale a activelor noastre este constant pe agenda Europei și a Statelor Unite. Acest subiect este inacceptabil pentru noi, are un potențial extrem de periculos pentru sistemul financiar global; dacă ar fi aplicate astfel de planuri, acest lucru ar fi o lovitură gravă la adresa întregului sistem financiar internațional. Iar Federația Rusă nu îi va lăsa niciodată în pace pe cei care ar face acest lucru. Europenii și americanii trebuie să înțeleagă perfect următoarea idee: vor fi consecințe legale pentru cei care fac acest lucru. (…) Iar noi vom confisca active ca ripostă”, a afirmat Dmitri Peskov, citat de agenția Interfax.
SUA și UE caută modalități legale pentru utilizarea activelor ruse blocate prin sancțiuni
Reacțiile Moscovei au apărut după ce John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a semnalat că Washingtonul pornește de la premisa că reconstrucția Ucrainei va trebui să fie realizată cu fonduri din Rusia. John Kirby a fost totuși rezervat, subliniind că încă nu se știe cum va putea fi Moscova forțată să furnizeze fonduri.
Comisia Europeană a propus, recent, proceduri prin care să taxeze profiturile generate de activele ruse blocate de Uniunea Europeană prin sancțiuni, suma care ar putea fi vizată de un impozit special fiind de circa 15 miliarde de euro. Pentru evitarea litigiilor internaționale, Comisia Europeană argumentează că profiturile generate de activele ruse nu sunt datorate Moscovei, pentru că sunt distincte de titlurile principale imobilizate prin sancțiuni.
Totuși, pe fondul reticenței manifestate de Banca Centrală Europeană, de Fondul Monetar Internațional și de unele state membre UE, Comisia Europeană a optat pentru o abordare etapizată, pentru a evita acțiuni de contestare din partea Moscovei. Potrivit Comisiei Europene, sunt blocate active ale unor entități private ruse în valoare de 28 de miliarde de euro și titluri ale Băncii centrale din Rusia în valoare de 207 miliarde de euro. Propunerea Comisiei Europene va trebui aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene, iar negocierile ar putea genera modificări substanțiale.
Citește și: