Motivele pentru care lumea se îndreaptă spre o nouă CRIZĂ
„Cel mai important lucru pe care îl observi la România este că a avut parte de o revenire economică puternică, printre cele mai puternice din UE și din regiune; precum și reducerea ratelor dobânzilor – care au avut un nivel foarte ridicat, de 7,5% inițial, din cauza reacțiilor la dezechilibrele crizei economice – iar reducerile de acum stimulează creditul”, enumeră analistul financiar John J. Hardy câteva dintre aspectele pozitive referitoare la piața locală pe care le-a observat.
El se află pentru a doua oară în România (prima oară a venit aici în 2014) pentru a prezenta câteva dintre posibilele evoluții ale piețelor din întreaga lume pentru investitorii Saxo Bank, unde este head of FX strategy. Hardy este o prezență constantă, ca invitat sau comentator, în emisiunile realizate de Bloomberg și CNBC și a fost numit unul dintre cele mai influente personaje din piața Forex în 2008. A ajuns aici după un traseu atipic: a absolvit Universitatea din Texas în 1995, cu o diplomă în istorie europeană, și, după o perioadă în care a locuit în Germania, pentru a studia limba germană, iar apoi în Rusia, unde a învățat rusa, Hardy s-a dedicat în totalitate pasiunii sale pentru economie.
Din 2002, s-a alăturat Saxo Bank, „când banca avea circa 100 de angajați”, iar din 2004 s-a mutat în departamentul de strategie. În prezent, Saxo Bank este de zece ori mai mare decât la angajarea lui, iar Hardy este responsabil cu actualizarea comentariilor de zi cu zi de pe piețele valutare ale Saxo Bank, discutând despre politicile băncii centrale și tendințele macroeconomice. Hardy generează, de asemenea, strategii de tranzacționare care prezintă metode prin care brokerii să profite de leagănele de pe piață, într-un orizont de timp de una până la trei zile. El ia parte și la alcătuirea „predicțiilor scandaloase” lansate de Saxo Bank anual; una dintre cele de anul trecut vorbește de pildă despre un posibil Bremain.