Prima pagină » Economic » Motivul pentru care Apple și aliații au intentat proces împotriva unui mare furnizor de cipuri, cerând daune de 27 miliarde de dolari

Motivul pentru care Apple și aliații au intentat proces împotriva unui mare furnizor de cipuri, cerând daune de 27 miliarde de dolari

Motivul pentru care Apple și aliații au intentat proces împotriva unui mare furnizor de cipuri, cerând daune de 27 miliarde de dolari
Producătorul de dispozitive mobile Apple Inc. și aliații săi au intentat un proces împotriva furnizorului de cipuri Qualcomm (San Diego, SUA), acuzând practici ilegale de licențiere a brevetelor și solicitând daune de până la 27 de miliarde de dolari, informează site-ul agenției de știri Reuters.

În schimb, Qualcomm susține că Apple și-a forțat partenerii mai vechi să renunțe la plata unor redevențe, solicitând despăgubiri de până la 15 miliarde de dolari.

Intentat de Apple la începutul anului 2017, procesul de la instanța federală se învârte în jurul cipurilor pentru modem-ul care conectează dispozitive precum iPhone sau Apple Watch la rețelele de date wireless. De asemenea, Qualcomm a practicat, în ultimii doi ani, o campanie de presiune cu acuze juridice mai mici împotriva Apple, căutând – și, în unele cazuri, obținând – interdicții de vânzări pentru iPhone, pentru încălcarea brevetelor sale.

Procesul se va defășura în fața judecătorului Gonzalo Curiel, „pe terenul” Qualcomm, la San Diego, unde, de zeci de ani, echipa națională de fotbal american locală, National Football League, joacă pe stadionul Qualcomm Stadium, iar în aproape fiecare zonă de business se găsește sigla firmei de cipuri.

Pentru Apple, procesul se referă la libertatea de a-și determina propriul traiect tehnologic pentru produsele sale de tip blockbuster prin cumpărarea de cipuri, fără să plătească ceea ce se numește „impozit” pentru propriile inovații, acordate sub forma unor taxe de acordare a brevetului de licență către Qualcomm căruia îi revine o parte din prețul de vânzare pentru dispozitivele sale.

Pentru Qualcomm, procesul, împreună cu acuzațiile similare ale autorităților de reglementare din S.U.A., care au fost făcute în cadrul unei ședințe de judecată din ianuarie, vor determina soarta modelului său de business unic care îmbină vânzarea de cipuri cu licențierea a peste 130.000 de brevete. Licențele generează majoritatea profiturilor pentru Qualcomm. Acest model de business a propulsat Qualcomm de la un mic magazin de cercetare și dezvoltare a contractelor, înființată în 1985, la o companie globală de cipuri, suficient de importantă pentru securitatea națională a Statelor Unite încât președintele Donald Trump a intervenit personal pentru a preveni o preluare ostilă a companiei anul trecut.

Qualcomm le cere producătorilor de dispozitive să semneze o licență pentru brevetele sale, înainte de a le furniza cipurile, considerând că aceasta este o măsură obișnuită pentru a se asigura că nu face afaceri cu companii care îi încalcă brevetele. Dar Apple și alți producători de dispozitive din întreaga lume au numit politica „fără licență, fără cipuri” o formă de „dublu dipping” – adică taxarea aceleiași proprietăți intelectuale o dată în timpul discuțiilor privind licențierea și apoi din nou în prețul cipurilor în care sunt încorporate brevetele.

Apple și aliații solicită încetarea acestei practici și rambursarea a aproximativ 9 miliarde de dolari – o sumă care ar putea fi triplată în cazul în care un juriu decide în favoarea Apple pentru acuzațiile monopol – pentru fabrici cum ar fi Foxconn de la Hon Hai Precision Industry Co Ltd, care au plătit pentru redevențele Qualcomm și fabrici cărora Apple le-a restituit această sumă. Apple susține că practica i-a ținut departe de piață pe rivali, cum ar fi Intel Corp, ani de zile.

Qualcomm susține că lucra bine cu aceste fabrici, până la apariția iPhone, iar Apple și-a folosit influența pentru a le îndepărta pe acestea de producătorul de cipuri, care a suferit astfel pagube de 7 miliarde de dolari. În plus, Qualcomm va susține că problema licențelor a apărut de câbd Apple pune presiune pe furnizorii săi să reducă din costuri. O victorie ar face Qualcomm cel mai important furnizor pentru tehnologia 5G.

 

 

Citește și