Motivul pentru care Enel a suspendat temporar vânzarea activelor din România

Publicat: 18 02. 2015, 18:58

 

„Enel confirmă faptul că procesul de vânzare a activelor din România a fost suspendat temporar. Vânzarea activelor Enel România era parte dintr-un program mai amplu de tranzacții ce urmăreau încasarea a până la 4 miliarde de euro până la sfârsitul anului 2014 pentru reducerea datoriei nete consolidate. Ca urmare a finalizării cu success a mai multor inițiative în timpul anului 2014, această țintă a fost atinsă”, a comunicat biroul de presă al grupului Enel la solicitarea MEDIAFAX.

Directorul executiv al Enel, Francesco Starace, spunea la jumătatea lunii ianuarie că grupul va vinde activele din România și Slovacia în acest an, precizând că grupul a primit deja oferte.

„Avem oferte. Știm că procesul poate fi încheiat oricând între momentul acesta și luna iunie. Activele vor fi vândute în 2015, așa că, în ceea ce privește plata datoriei, vom sta mult mai bine decât am plănuit inițial”, a afirmat Starace în 12 ianuarie.

Enel a anunțat în 2014 că vrea să obțină peste 4 miliarde de euro din vânzarea operațiunilor din România și Slovacia.

În noiembrie anul trecut, Enel a atras 3,13 miliarde de euro din vânzarea prin ofertă publică a 21,92% din acțiunile deținute la compania spaniolă Endesa. Grupul italian deținea o participație de 92% la compania Endesa.

În România, unde Enel controlează o treime din piața distribuției de energie, grupul deține 64,4% din Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea și Enel Energie, precum și 100% din compania de servicii Enel România (deținută prin Enel Investment Holding BV).

„Consiliul Director al grupului va decide, prin urmare, asupra oricăror planuri de continuare a acestui program în contextul noii strategii a grupului, iar mai multe detalii vor fi date în luna martie”, potrivit biroului de presă al Enel.

Surse din sectorul energetic declarau anul trecut că Enel cere 1,7-1,8 miliarde euro pe cele trei distribuții de energie din România pe care vrea să le vândă, în timp ce evaluările statului indicau un maxim de 1,2-1,3 miliarde de euro, iar dacă grupul italian nu va obține prețul cerut este posibil să renunțe la vânzare.

Enel a intrat pe piața energetică românească în 2005, când a cumpărat de la stat companiile de distribuție și furnizare a electricității Electrica Banat și Electrica Dobrogea, pentru care a plătit, la pachet, 127,4 milioane de euro.

În 2008, Enel a preluat și Electrica Muntenia Sud, care alimentează cu energie Bucureștiul și județele Ilfov și Giurgiu, pentru care a plătit statului 432,9 milioane de euro. Toate cele trei companii au fost privatizare prin vânzarea de acțiuni urmată de majorare de capital din partea cumpărătorului.

Enel a plătit direct statului, în luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din acțiunile Electrică Muntenia Sud, iar după o majorare de capital de 425 milioane de euro, grupul italian a ajuns la o participație de 64,4%. Ulterior, prețul de vânzare a acțiunilor a fost ajustat în urcare cu 38 de milioane euro, astfel că suma plătită statului a ajuns la 432,9 milioane de euro.