„Motoarele” din spatele creșterii economiei din zona euro
Cercetarea Markit, care indică intențiile de achiziții ale managerilor de companii, arată că economia zonei euro iese dintr-o lungă perioadă de stagnare, ajutată de prețurile scăzute ale petrolului, deprecierea euro și creșterea încrederii, în urma lansării de către Banca Centrală Europeană (BCE) a programului de suplimentare a lichidităților.
Rezultatul cercetării atrage totuși atenția că economia regiunii este fragilă, iar ritmul redresării va fi lent, cu un nivel ridicat al șomajului și al datoriilor statelor și companiilor, continuarea problemelor sistemelor bancare și un nivel scăzut al investițiilor.
Încetinirea activităților economice reflectă și temerile în creștere referitoare la capacitatea guvernului elen de a-și plăti datoriile și a menține Grecia în zona euro. La peste trei luni de la câștigarea alegerilor, guvernul partidului Syryza rămâne în conflict cu creditorii europeni, în frunte cu Germania, în problema reformelor care ar permite deblocarea programului de ajutor de 240 de miliarde de euro.
Indicele privind intențiile de achiziții ale managerilor, care măsoară activitatea din industria prelucrătoare și servicii, a scăzut la 53,9 puncte în aprilie, de la 54 puncte în martie. Markit estima în aprilie că indicele a coborât la 53,5 puncte. Un nivel de peste 50 de puncte al indicelui indică creștere economică.
Cercetarea a fost realizată prin intervievarea a peste 5.000 de directori de companii din zona euro.
Rezultatul studiului arată că angajările din zona euro au continuat în aprilie pentru a șasea lună consecutiv, existând probabilitatea ca creșterea economică să continue.
De asemenea, redresarea este mai puternică în Spania, unde activitățile au înregistrat cea mai mare creștere din ultimii opt ani și patru luni, și Italia, unde ritmul a fost cel mai rapid în 10 luni.
În schimb, activitățile economice din Franța sunt aproape de stagnare.
Diferențele dintre aceste evoluții demonstrează justețea apelurilor Băncii Centrale Europene (BCE) pentru reforme structurale care să susțină dezvoltarea pe termen lung.
Președintele BCE, Mario Draghi, a cerut în repetate rânduri ca guvernele din zona euro să completeze programul de achiziții de obligațiuni de 1.100 miliarde de euro al instituției cu reforme care să transforme redresarea ciclică într-una sustenabilă.
Liderii europeni, uniți în criticarea Greciei, care respinge măsurile de austeritate, au marcat progrese diferite în propriile lor țări.
Acele state care au făcut cele mai mari eforturi înregistrează cele mai mari creșteri economice, Spania și Irlanda în particular, a declarat Chris Williamson, economist șef la Markit. Guvernul francez trebuie să muncească mai mult pentru creșterea competitivității și a încrederii atât în companii cât și la nivelul populației, a arătat el.