Funcțiile de supraveghere bancară și de protecție a consumatorului pot fi complementare, se pot îmbina și pot da rezultate bune, dar asta nu înseamnă că nu sunt conflictuale, admite guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, care a militat joi, în cadrul unei dezbateri, pentru preluarea acestei atribuții în cazul a clienților din domeniul financiar bancar. Totuși, șeful BNR a subliniat că, dacă legiuitorul va lua decizia să transfere protecția consumatorilor de servicii financiar-bancare la BNR, trebuie să existe direcții total distincte, chiar în clădiri separate.
Mugur Isărescu a prezentat joi cele mai puternice argumente pentru care crede că protecția consumatorulului din domeniul financiar-bancar ar fi mai bine să fie sub aceeași umbrelă cu supravegherea bancară prudențială, făcând cu această ocazie un al evoluției rolurilor asumate banca centrală în economie. Guvernatorul a amintit chiar de anii când credea cu tărie că banca cetrală trebuie să se ocupe doar de politică monetară, de inflație.
Găsirea unui punct de echilibru între supravegherea bancară și politica monetară este o decizie dificilă, a explicat, joi, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), în cadrul conferinței „Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: dincolo de stabilitatea prețurilor”, organizată la sediul băncii centrale.
Mugur Isărescu a argumentat că funcțiile de supraveghere bancară și de protecție a consumatorului pot fi complementare, se pot îmbina și pot da rezultate bune, dar asta nu înseamnă că nu sunt conflictuale.
„Insist asupra faptului că supravegherea se duce la indicatorii prudențiali ai băncilor și unul esențial este operarea creditului. Într-adevăr e bine atunci când recuperezi creditul să ai în vedere și protecția consumatorului și așa mai departe. Recuperarea creditului, chiar dacă este complementară, nu înseamnă că uneori nu trebuie să îl strângi pe debitor, pentru că mulți plătesc cum plătesc sau nu plătesc”, a explicat Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a amintit două motive pentru care guvernatorii centrali au ajuns la concluzia că este mai bine ca supravegherea bancară să intre în atribuțiile băncilor centrale: nu există profesioniști mai buni decât la banca centrală și toate informațiile ajung aici și în al doilea rând „e mai bine să se certe lumea sub același acoperiș”.
„De fapt, eu când cedez, ca veteran, și spun «Uite, putem să luăm și funcția asta, de protecție a consumatorului» cu motivul că poate e mai bine ca sub același acoperiș să asigurăm această complementaritate, nu pentru motivul că n-ar fi conflictuale, că ar fi numai complementare, că nu sunt. Cel de la supraveghere – că, ce, îi schimbăm funcția? – spune: «Ia banii înapoi!, Credite neperformante, cât mai jos!», Du-te peste clientul care eventual îți spune că nu e protejat – dar știi precis că nu e protejat? Știi precis că nu vrea să plătească onorarea obligațiilor? Care sunt dovezile? Numai că plânge? Numai că și-a angajat un câmp mediatic și face gălăgie în presă? Dar sub același acoperiș într-adevăr pot să fie complementare”, a explicat Mugur Isărescu.
„În momentul în care accept o asemenea schimbare legislativă, o accept pe ideea că sub același acoperiș lucrurile ar putea să fie într-adevăr complementare – pentru că ele sunt complementare, nicio bancă nu are interesul să își omoare clienții – și se poate rezolva mai ușor sub același acoperiș, dar în direcții deosebite. Eu nu văd cum ar putea să îl trimit pe cel de la supraveghere să se uite și așa (din dreapta – n.r.), și ala (din stânga), să se uite și la indicatori, vede că toți indicatorii prudențiali arată prost, și în același timp să se ducă să îl mângâie pe creștet și pe consumator, că, na, n-are bani”, a afirmat guvernatorul BNR.
„Pe educație, etică, comportament foarte serios, moral, dar și transparent față de consumatorul de servicii financiare trebuie să transmită banca centrală printr-o direcție separată. Și să lăsăm supravegherea prudențială să fie ceea ce trebuie să fie: să țină la stabilitatea sistemului financiar – bancar, pentru că este esențială”, a conchis Mugur Isărescu.