Mugur Isărescu: Bancnota de 20 de lei nu înseamnă o îndepărtare de euro, ci încă un pas mic de apropiere de zona euro
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus, duminică, faptul că prin punerea în circulație a noii bancnote cu valoarea de 20 de lei se face „un mic pas către zona euro”.
„Aş vrea să înţelegeţi că această bancnotă nu înseamnă o îndepărtare de euro, ci încă un pas mic de apropiere de zona euro pentru că acum avem chiar toată structura de cupiuri în euro în replică la Bucureşti în lei“, a declarat Isărescu, conform ZF.
În ceea ce priveşte monedele, la o privire atentă vedem că seria monedelor euro cuprinde opt cupiuri distincte respectiv 1 cent, 2 cenţi, 5 cenţi, 10 cenţi, 20 de cenţi şi 50 de cenţi, 1 euro şi 2 euro. În ceea ce priveşte monedele româneşti, acestea sunt de 1 ban, 5 bani, 10 bani şi 50 de bani, lipsind monede de 1 lei, de 2 lei sau de 5 lei, notează publicația.
Banca Națională a României a lansat de 1 decembrie bancnota de 20 de lei cu imaginea Ecaterinei Teodoroiu. Bancnota este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm şi culoare predominant verde oliv.
Pe aversul bancnotei se regăsesc: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917) și un element floral reprezentând un buchet de brânduşe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României.
Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre şi litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului şi casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR şi în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulaţie „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.
În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile doar cu o aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.
Totodată, tot în 1 decembrie 2021, Banca Naţională a lansat în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881.