Prima pagină » Economic » Mugur Isărescu: „Dacă nu absorbim fondurile europene, hai să nu mai vorbim de creștere economică”

Mugur Isărescu: „Dacă nu absorbim fondurile europene, hai să nu mai vorbim de creștere economică”

Mugur Isărescu:
România nu va înregistra creștere economică anul viitor dacă nu se va debloca absorbția fondurilor europene, singurele resurse financiare accesebile în această perioadă, care să înlocuiască investițiile străine și cele de la buget, consideră guvernatorul BNR Mugur Isărescu

România nu va înregistra creștere economică anul viitor dacă nu se va debloca absorbția fondurilor europene, singurele resurse financiare accesebile în această perioadă, care să înlocuiască investițiile străine și cele de la buget, consideră guvernatorul BNR Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

„Dacă nu absorbim fondurile europene, hai să nu mai vorbim de creștere economică, sau cineva să spună: «Uitați, asta este sursa de investiții». Facem acumulare ca pe vremea lui Ceaușescu, strângem cureaua nu știu mai ce, strângem bugetul, dublăm fondurile de investiții din buget, eu am văzut că s-au redus. Investițiile publice nu au crescut, ci s-au redus, iar discuția publică este de reducere a investițiilor publice, cel puțin acum”, a afirmat Isărescu.

În prezentarea raportului trimestrial asupra inflației, guvernatorul BNR a explicat de mai multe ori că puseul inflaționist din ultimele luni este temporar, întrucât se menține un important deficit de cerere, ceea ce va influența și creșterea economică de anul viitor, care se va situa sub PIB-ul potențial.
Banca centrală estimează o deviație a PIB de la potențial de circa 1,5 puncte procentuale, iar dacă se ia în calcul prognoza Fondului Monetar Internațional privind PIB-ul potențial, de 1-1,5% pe termen scurt, rezultă că România riscă anul viitor să aibă o creștere zero.

„Cineva trebuie să vină să spună cine sau de unde vor veni investițiile. Aici vorbim de sume mari, nu să se vină cu milioane. În 2006 – 2007, când creșteam, România beneficia undeva între 16-19 miliarde de euro pe an, și acum mai primește 3-4 miliarde. V-am spus, dacă vă gândiți la creștere economică cu acești doi factori (investiții străine și economisirea internă – n.r.) , într-adevăr nu avem o prognoză foarte bună (…) Nu poți să ai creștere economică fără investiții. Ca să faci investiții îți trebuie capitaluri, tehnologie. Capital financiar, nu-l avem, tehnologia n-o avem”, a continuat Isărescu.

Șeful băncii centrale a completat arătând că politica fiscală puternic prociclică până în 2007 -2008 a rămas prociclică, cel puțin până în 2012, lăsând să se înțeleagă că nu se așteaptă la modificări esențiale din acest punct de vedere.

„Politica fiscală n-a fost stimulativă, din momemnt ce ai făcut consolidare fiscală ai avut politică fiscală prociclică. S-a gâdit și acest lucru, se știa că politica fiscală prociclică trenează asupra creșterii economice. Urma ca ea să fie compensată de intrări masive de fonduri europene care să alimenteze creșterea economică. aceasta a fost gândirea, că nu am pus-o în practică s-au am pus-o foarte puțin este altceva (…) Vedem cu îngrijorare cum programele de absorbție a banilor europeni trec din vorbă în vorbă, din acuzație în acuzație și nu se realizează. Eu aș îndrăzni să spun că aceste fonduri europene au fost coloana vertebrală a dezvoltării României și sunt în continuare. Investiții străine de altă natură nu prea vedem, poate în energie, în Marea Neagră”, a mai spus Isărescu.

FMI estimează pentru acest an o creștere economică de 0,9%, iar pentru anul viitor vede o revenire, până la 2,5%, similar cu prognoza publicată anul trecut pentru 2012.

Citește și