Mugur Isărescu, despre provocarea următoarei perioade: Creșterea economică în condiții de consolidare fiscală
„Până acum creșterea economică a fost asigurată de stimularea consumului, dar nu mai putem apăsa mult pe acestă pedală, și atunci apare o problemă de fond, ce și cine va stimula creșterea economică”, a spus Isărescu.
Guvernatorul spune că una dintre măsurile care ar trebui luate în calcul este capitalizarea companiilor locale.
„Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu subliniază de circa doi ani nevoia și importanța reformelor structurale în domeniul capitalizării firmelor care lucrează în România, în limitele stabilite de legea 31. Este o situație care trebuie să ne dea de gândit, avem circa 300.000 de firme care funcționează din care 12.000 sunt bancabile. Paradoxul este că există exces de lichiditate, sunt bani în sistem, dar nu crește finanțare. Și apare câte un domn senator care spune că băncile subminează economia și că am fi spus noi asta. Ne-am dus în Parlament și am explicat că nu poți să forțezi o bancă să dea credite unei firme care nu are capacitatea de a da banii înapoi”.
În comunicatul emis de BNR după întâlnirea Consiliului de Administrație pe probleme de politică monetară, instituția spune că datele privind creșterea economică în trimestrul I 2019 arată accelerarea dinamicii anuale a PIB real la 5 la sută, de la 4,1 la sută în trimestrul anterior.
„Pe partea cererii, consumul final și-a menținut poziția de factor determinant al creșterii economice, intensificarea de ritm datorându-se inclusiv unui efect de bază, urmat de variația stocurilor și formarea brută de capital fix, a cărei dinamică a revenit în teritoriul pozitiv. În schimb, exportul net și-a amplificat contribuția negativă la dinamica PIB, pe fondul lărgirii ecartului nefavorabil dintre dinamica exporturilor și cea a importurilor de bunuri și servicii. Datele la luna aprilie relevă accelerarea creșterii în termeni anuali atât a deficitului balanței comerciale, cât și a celui de cont curent comparativ cu ritmurile înregistrate în trimestrul I al anului.
Cele mai recente date statistice indică evoluții mixte în sfera producției, consumului și investițiilor: creșterea ușoară a dinamicii anuale a producției industriale în luna aprilie față de trimestrul I 2019, concomitent cu temperarea activității în comerțul cu amănuntul și serviciile pentru populație; menținerea ritmului înalt de creștere, în termeni anuali, a volumului lucrărilor de construcții, în principal la obiective noi (atât clădiri, cât și construcții inginerești).
Dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat s-a menținut relativ constantă în lunile aprilie-mai, în ușoară scădere față de trimestrul I 2019. Evoluția pe luna mai a reflectat continuarea încetinirii creșterii componentei în lei, în principal pe seama creditelor acordate populației. Pe acest fond, ponderea creditului în lei în totalul creditului s‑a majorat marginal, la 66,2 la sută”, mai arată BNR.