Mugur Isărescu, veste bună despre calmarea valului de scumpiri
Rata anuală a inflației ar putea să se reducă semnificativ în primele luni ale anului 2020, a anunțat vineri guvernatorul BNR Mugur Isărescu în briefingul care a urmat întâlnirii Consiliului de Administrație pe politică monetară.
Rata inflației este așteptată să rămână în jumătatea superioară a intervalului țintei până la finele orizontului proiecției, pe o traiectorie ce redevine ușor crescătoare în a doua parte a anului, a precizat guvernatorul BNR, conform Mediafax.
Este o primă veste bună legată de prețurile de consum după o perioadă lungă în care inflația a crescut vertiginos, România aflându-se pe primul loc în UE în 2019 la capitolul scumpiri.
Isărescu a mai spus vineri că rata anuală a inflației IPC a crescut în luna decembrie 2019 la 4,0 la sută, de la 3,8 la sută în noiembrie, nivel situat deasupra intervalului țintei staționare și ușor peste cel prognozat. Creșterea acesteia față de finalul trimestrului III, când a scăzut la 3,5 la sută, este atribuibilă în principal majorării dinamicii prețurilor combustibililor, inclusiv pe fondul unui efect de bază, dar și scumpirii considerabile a fructelor, precum și accelerării inflației de bază.
Deciziile din ședința de politică monetară
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, dar a redus ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 6 la sută de la 8 la sută. Consiliul de Administrație a decis și menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,50 la sută pe an.
Reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 6 la sută de la 8 la sută are perioada de aplicare 24 februarie -23 martie 2020 și menținerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8 la sută.
În briefingul care a urmat întâlnirii Consiliului de Administrație, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 6 la sută de la 8 la sută începând cu perioada de aplicare 24 februarie -23 martie 2020 a fost luată în baza evoluției creditului în valută și nivelului adecvat al rezervelor valutare.
Măsura vizează inclusiv continuarea armonizării mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele și practicile în materie ale Băncii Centrale Europene și ale principalelor bănci centrale din statele membre ale Uniunii Europene. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menține la nivelul de 8 la sută.