Prima pagină » Economic » Mugur Isărescu, vești îngrijorătoare pentru toți românii care depind de euro: „Lăsați cursul să-și facă datoria!”

Mugur Isărescu, vești îngrijorătoare pentru toți românii care depind de euro: „Lăsați cursul să-și facă datoria!”

Mugur Isărescu, vești îngrijorătoare pentru toți românii care depind de euro:
Mai multe pe gandul.info

„În ultimii 4-5 ani, euro s-a plimbat undeva între 4,40 și 4,65 lei, deci a avut o fluctuație de 5,5% sau 25 de bani. Iar dacă luăm ca bază de calcul 4,50 lei/euro, fluctuația e sub 3% (…) Vă recomand să tratați cursul valutar cu mai puțină afecțiune, să nu mai puneți atât de mult suflet în evoluția cursului. O marjă de sustenabilitate a cursului ar fi 5%-6%, dar vedeți că nu v-am dat un punct de reper, de unde până unde va fi 5%. Lăsați cursul să-și facă datoria”, a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul a precizat că în general banca centrală nu face estimări cu privire la evoluția cursului valutar și a arătat că leul evoluează față de euro într-un regim de flotație controlată, lucru care aduce o serie de avantaje față de un regim în care cursul ar fi la cotație fixă. „Ce v-ar conveni mai mult, o mișcare a cursului de 2%-3%, care poate să atragă capital, sau o mișcare de 10%-15% când corecția devine inevitabilă?”, a întrebat Mugur Isărescu, la briefingul de presă care a urmat ședinței de politică monetară.

Consiliul de Administrație al BNR a decis, în ședința de luni, majorarea de la 1,75% la 2% pe an a dobânzii de politică monetară. De asemenea, conducerea BNR a decis majorarea cu 0,25 puncte procentuale a facilităților de depozit și de creditare.

Potrivit unui comunicat al băncii centrale, în ședința din 8 ianuarie 2018 Consiliul de Administrație al BNR a hotărât următoarele:
– majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an de la 1,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018;
– majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an de la 0,75 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,00 la sută pe an de la 2,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018;
– Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Dobânda-cheie a mai fost setată la 2% pe an în perioada 1 aprilie – 7 mai 2015, după care s-a menținut, până luni, 8 ianuarie 2018, la 1,75% pe an.

Autor

Citește și