Multinaționalele nu scapă de impozitul de cifra de afaceri. România susține și ea propunerea făcută de miniștrii de Finanțe ai Franței, Germaniei, Italiei și Spaniei
Conform unui comunicat al Ministerului de Finanțe, Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, a fost printre semnatarii acestui proiect împreună cu Franța, Italia, Germania și Spania, iar ulterior mai multe state s-au alăturat acestei inițiative.
„Ministrul Ionuț Misa, a semnat alături de miniștrii de finanțe ai Franței, Germaniei, Italiei și Spaniei documentul care solicită Comisiei prezentarea unei soluții care să conducă la stabilirea un impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre UE de companiile din domeniul tehnologiilor digitale, în locul impozitului pe profit care se aplică în prezent. Ulterior mai multe state membre s-au alăturat acestei inițiative.Ministrul Ionuț Misa, a semnat alături de miniștrii de finanțe ai Franței, Germaniei, Italiei și Spaniei documentul care solicită Comisiei prezentarea unei soluții care să conducă la stabilirea un impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre UE de companiile din domeniul tehnologiilor digitale, în locul impozitului pe profit care se aplică în prezent. Ulterior mai multe state membre s-au alăturat acestei inițiative”, se arată în comunicat.
Franța insistă pe taxarea acestor companii pe cifra de afaceri, iar între timp a găsit susținere și din partea altor state nemulțimite la rândul lor de taxele mici pe care le plătesc multinaționalele în conformitate cu reglementările internaționale.
În prezent, astfel de companii sunt adesea taxate pe profiturile înregistrate de subsidiare din țări cu taxe scăzute precum Irlanda, chiar dacă veniturile provin din țări ale Uniunii Europene.„Nu ar trebui să continuăm să acceptăm ca aceste companii să facă business în Europa în timp ce plătesc taxe minime trezoreriilor noastre”, au scris cei patru miniștri în scrisoarea văzută de Reuters.
În România, o măsură similiară din programul de guvernare al PSD a stârnit revolta multinaționalelor și a mediului de afaceri, care spuneau că impunerea unei astfel de măsuri ar scoate România din normele internaționale de taxare și ar crea un mediu fiscal ostil. Multinaționalele susțineau că o astfel de măsură ar genera probleme fiscale și logistice majore pentru companii.
PSD a renunțat ulterior la impozitul pe cifra de afaceri și a rămas la forma tradițională de impozit pe profit.
Scrisoarea, semnată de Ministrul de Finanțe al Franței – Bruno Le Maire, al Germaniei – Wolfgang Schaeuble, al Italiei – Pier-Carlo Padoan și al Spaniei – Luis de Guindos, este adresată președinției Uniunii Europene din Estonia.