Nasdaq oferă despăgubiri de 40 milioane de dolari pentru problemele de la listarea Facebook
Operatorul bursier Nasdaq OMX a propus despăgubiri de 40 de milioane de dolari pentru pierderile înregistrate de brokeri din cauza problemei de soft la listarea Facebook, informează Mediafax, citând Financial Times.
Nasdaq propune plata a 13,7 milioane de dolari în bani, după o eventuală aprobare a Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare din SUA. Totodată, compania vrea să acorde alte 7 milioane de dolari din venituri obținute în următorii cinci ani ca urmare a listării Facebook, plus încă 20 de milioane de dolari.
Suma suplimentară de 27 de milioane de dolari ar fi acordată sub forma unor credite „membrilor pentru a-și reduce costurile de trading, iar majoritatea beneficiilor vor fi obținute în primele șase luni de majoritatea firmelor”.
Decizia de a oferi despăgubiri atât de mari, destul de rară în rândul operatorilor de piețe de capital, nu a reușit să calmeze una dintre marile firme active pe burse, Knight Capital. Firma afirmă că a pierdut 35 de milioane de dolari pentru că nu a primit confirmări ale tranzacțiilor când platforma Nasdaq a fost afectată de probleme tehnice la primele tranzacții cu acțiuni Facebook.
Cererile totale de despăgubiri din partea brokerilor, inclusiv din partea Morgan Stanley, aranjorul principal al listării Facebook, s-ar situa la peste 100 de milioane de dolari.
„Soluția propusă de Nasdaq este pur și simplu inacceptabilă. După cum am mai spus, firma evaluează toate opțiunile disponibile în cadrul legii”, potrivit unui comunicat al Knight Capital.
Planul Nasdaq va fi transmis autoriăților pentru bursă din SUA.
Problemele de soft de pe piața Nasdaq la listarea Facebook se află în centrul unei serii de investigații în privința listării de 16 miliarde de dolari a Facebook la mijlocul lunii mai. Acțiunile Facebook au pierdut 31 de miliarde de dolari din valoarea de piață, situată la listare la 104 miliarde de dolari. Titlurile au închis miercuri la 26,8 dolari, în scădere cu 30% față de prețul de 38 de dolari din oferta publică inițială.