Negrițoiu: ASF nu aprobă tarifele RCA. Piața este dezechilibrată din cauza tarifelor
„În prezent, rata combinată a daunei, care este de 117%, ne arată un dezechilibru. Corectarea lui nu presupune automat o majorare a prețurilor, poate să însemne și reducere de costuri. Dar dezechilibrul va trebui corectat”, a declarat Negrițoiu într-un comunicat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) remis vineri MEDIAFAX.
Rata daunei combinate se calculează ca raport între cheltuieli și daune și prime subscrise.
Șeful ASF s-a întâlnit, joi, cu reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), ai Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR) și ai brokerilor independenți.
De asemenea, la întâlnire au participat reprezentanții Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), ai Asociației Cărăușilor Particulari din România (ACPR) și ai Asociației Române de Logistică (ARILOG).
Industria unităților reparatoare service a fost reprezentată de Federația Distribuitorilor și Reparatorilor Autorizați din România (FEDRA), Asociația Dealerilor de marcă Volkswagen și Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI).
Din conducerea ASF au mai fost prezenți prim-vicepreședintele instituției, Cornel Coca-Constantinescu, și vicepreședintele pentru sectorul asigurărilor-reasigurărilor, Marius Vorniceanu, precum și experți tehnici.
ASSAI a anunțat, marti, că organizează un miting de protest în data de 2 decembrie, invocând comportamentul protecționist pe care ASF îl are față de companiile de asigurari. Mitingul va avea loc începând cu orele 11.00 în fața Palatului Parlamentului și a sediului ASF.
„Scopul întâlnirii a fost coordonarea în aplicarea normelor ASF pe piața asigurărilor, în beneficiul asiguraților și al stabilității pieței, prin creșterea încrederii în produsele de asigurare. ASF consideră că pentru acest lucru este esențială înțelegerea din partea tuturor participanților la piață a situației de fapt, a rolului de reglementator și supraveghetor național al ASF, dar și al rolului fiecărui participant”, se spune în comunicat.
Referitor la primele RCA, președintele ASF a precizat că autoritatea nu intervine asupra nivelului primelor de asigurare, acestea fiind liber stabilite de către fiecare companie în parte. Tarifele de primă sunt notificate către ASF, dar nu sunt supuse aprobării.
Calculele actuariale care stau la baza stabilirii tarifelor de primă sunt realizate utilizând date statistice acumulate de asigurători în anii anteriori și au în vedere despăgubirile datorate în baza polițelor RCA, precum și diferitele criterii de risc, se spune în comunicat.
„Conform prevederilor legale, asigurătorii au obligația de a-și stabili tarifele de primă astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea obligațiilor care decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA”, a arătat Negrițoiu.
Președintele ASF a afirmat că modificarea normei RCA nu trebuie să reprezinte un pretext în urma căruia asiguratorii să abuzeze în încercarea de a-și acoperi pierderi anterioare, prin acest instrument.
Modificările normei RCA, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, au vizat vizează adaptarea legislației în scopul protecției asiguraților/păgubiților, se precizează în comunicat.
Potrivit modificărilor aduse normei privind RCA, asigurătorii care încheie polițe RCA au obligația să practice aceeași primă de asigurare indiferent de canalul de distribuție utilizat, al cărei cuantum va acoperi toate obligațiile ce decurg din încheierea contractului, iar eventualele pierderi nu vor fi acoperite din alte forme de asigurare.
ASF a anunțat, joi, că subscrierile din polițe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% în primele 9 luni, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, și al numărului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane.
În perioada analizată, numărul dosarelor de daună avizate a fost de 202.351, în scădere cu 10% față de 30 septembrie 2013, iar numărul dosarelor de daună plătite a coborât cu 11%, la 202.694.
La nivelul întregii piețe RCA, valoarea despăgubirilor plătite a scăzut cu 1%, la 1,39 miliarde de lei, iar dauna medie plătită a fost de 6.859 lei, în creștere cu 12% față de septembrie 2013.
La finele lunii septembrie, un număr de 11 asigurători erau autorizați de către ASF să practice RCA, și anume ABC Asigurări, Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig și Uniqa.