Niță: CE a fost „în mare” de acord cu modificările propuse de România legii energiei regenerabile
Comisia Europeană a fost, „în mare”, de acord cu propunerile României privind modificarea legislației în sectorul producției energiei regenerabile, care însă nu presupun înjumătățirea numărului de certificate verzi, ci doar „o amânare”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță.
„Comisia Europeană a apreciat că legea a fost în dezbatere, că ne-am consultat cu ei, în mare a fost de acord cu propunerile noastre”, a afirmat Niță la un seminar pe teme energetice.
Guvernul intenționează să suspende de la tranzacționare o parte a certificatelor verzi primite de producătorii de energie regenerabilă, cu scopul reducerii facturilor plătite de consumatori. Astfel, producătorii de energie din surse regenerabile vor putea utiliza, în intervalul 1 iulie-1 ianuarie 2017, doar jumătate din certificatele verzi atribuite, potrivit propunerii Guvernului.
Pe de altă parte, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei apreciază că numărul certificatelor verzi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, în unele cazuri chiar și la jumătate.
„Nu va fi nicio reducere, nicio înjumătățire a numărului de certificate verzi. Doar a amânare”, a adăugat Niță.
Industria de profil este nemulțumită de aceste propuneri, în timp ce comsumatorii mari de energie consideră că modificarea este necesară, întrucât ponderea prea mare a energiei verzi în consum produce costuri ridicate.
Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primește gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce și o livrează în rețea.
Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligați prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii își recuperează costurile cu achiziția certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.